Blijft PSOE bij ‘nee’ tegen Rajoy?

door admin
Blijft PSOE bij 'nee' tegen Rajoy?

Volgens enkele partijbonzen zou een onthouding van stemmen betekenen dat de PSOE zijn rol als belangrijkste oppositiepartij weggeeft aan de linkse protestpartij Podemos. Dat zou gevaarlijk zijn voor de stabiliteit en eenheid van het land. Ze zijn van mening dat het slechtste voor Spanje zou zijn opnieuw een regering onder leiding van Rajoy met zijn neoliberale politiek die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontmanteling van de welvaartsstaat.

Andere belangrijke partijleden zijn van mening dat de partij het ‘nee’ zou kunnen laten vallen als Rajoy opstapt en de positie van kandidaat-premier doorgeeft aan een ander PP-lid.

Stil

Pedro Sánchez, leider van de sociaaldemocraten, houdt zich stil. Eerder gaf hij aan dat als het moment daar is, de PSOE zal doen wat het beste is voor het algemene belang van de Spanjaarden.

Gevoelige rechtszaken

De komende weken beginnen er ook een aantal voor de PP gevoelige rechtszaken. Enkele politiek commentatoren verdenken de PSOE ervan de zaak te rekken tot deze meer in het nieuws komen, met waarschijnlijk negatieve gevolgen voor de publieke opinie over de PP.

Zo is daar de zaak tegen de PP over het vernietigen van de harddisks van de voormalige penningmeester van de partij Luis Bárcenas. Daarop zou bewijs te vinden zijn geweest over de jarenlange dubbele boekhouding die de partij erop na zou hebben gehouden. Hierbij zouden prominente partijleden, waaronder ook Mariano Rajoy zwarte bonussen hebben uitgekeerd gekregen.

Op 23 september begint de zaak over de zwarte credit cards bij de banken Caja Madrid die later werd genationaliseerd tot Bankia. De directeuren Rodrigo Rato (voormalig topman bij de IMF) en Miguel Blesa vormen daar de hoofdverdachten.

Op 4 oktober begint de eerste rechtszaak in de zaak Gürtel. Een omvangrijke corruptiezaak rond illegaal toegewezen aanbestedingen in ruil voor hoge commissies waarbij ook PP-leden betrokken waren.

Dit vind je misschien ook leuk