Albert Rivera gaat in geen geval met Rajoy in regering

door admin

Dit zei hij donderdag, na aangekondigd te hebben dat hij zes eisen op tafel heeft gelegd, waaraan de Partido Popular moet voldoen alvorens Ciudadanos een minderheidsregering van deze PP zal steunen. Komt er overeenstemming over deze punten, dan zou Rajoy nog 7 extra parlementsleden achter zich moeten krijgen om een regering te kunnen vormen.

De reden waarom Rivera geen regering wil vormen met de PP is dat ‘we kunnen een partij die van corruptie wordt beschuldigt niet vertrouwen’, zo gaf hij aan. Dit standpunt komt overeen met hetgeen de partij gedurende de twee verkiezingscampagnes in aanloop naar de verkiezingen van 20 december vorig jaar en die van 26 juni dit jaar naar buiten heeft gebracht.

Om wel een minderheidsregering te kunnen vormen

n, zou Rajoy en zijn partij moeten voldoen aan zes eisen gesteld door Rivera en zijn partij. Zo komt Rivera de PP dan toch tegemoet. Dit gebeurde eveneens na de eerste landelijke verkiezingen. Toen gaf Ciudadanos aan in geen geval Pedro Sánchez te steunen als minister-president. Waarna de partijleider echter wel een akkoord sloot met de leider van de sociaaldemocraten.

Een van de door Ciudadanos gestelde eisen is dat Rajoy zo snel mogelijk een datum en tijdstip bekendmaakt voor het debat over zijn kandidaatstelling. In het Spaanse heet dat ‘la investidura’. De komende woensdag gaat Rajoy hierover in overleg met zijn partij. Dit betekent nog een week vertraging. In dit verband heeft Rivera al opgemerkt dat haast geboden is omdat Brussel wil dat Spanje de begroting voor 2017 presenteert voor 15 oktober aanstaande. Dit kan alleen maar als er een werkende regering is.

Zijn zes voorwaarden zijn volgens Rivera heel duidelijk. Een van die voorwaarden is dat de PP alle leden die in verband zijn gebracht met corruptie uit hun publieke functies moet ontslaan. Daarnaast wil Ciudadanos dat er een parlementaire commissie komt om onderzoek te doen naar de zaak Bárcenas rond de vermeende dubbele boekhouding die de PP er jarenlang op na zou hebben gehouden. Ook wil de partij een wijziging van de kieswet met onder andere een einde aan de gesloten kieslijsten. Verder moet de speciale juridische bescherming van politici komen te vervallen De PP zou de eisen van Ciudadanos binnen de eerste drie maanden van regeren in de praktijk moeten brengen.

Dit vind je misschien ook leuk