Vier IS-aanhangers opgepakt in Spanje en Marokko

door admin
Vier IS-aanhangers opgepakt in Spanje en Marokko

Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken diezelfde dag nog meegedeeld. Enkele van de verdachten hadden een directe lijn met de leiders van de terreurorganisatie. De twee arrestanten in Spanje hadden ’trouw gezworen’ aan IS en onderhielden een ‘directe en constante communicatie’ met ‘rekruteerders en leiders van de terreurgroep’.

Samenwerking Spanje en Marokko

Deze twee verdachten werden opgepakt in Altea in de Spaanse regio Valencia en in de Spaanse enlave Ceuta in het noorden van Marokko. De twee andere verdachten werden gearresteerd in de Marokkaanse steden Tetouan en Fnideq. Zij behoorden tot een andere terreurcel die wel gelinkt kan worden aan ISIS. Deze operatie was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Spaanse en Marokkaanse inlichtingendiensten.

Martelaar en aanslag

De arrestanten zouden volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken mogelijk bereid zijn om in een conflictgebied te sterven als martelaar, of om een aanslag te plegen in hun thuisland. Daarnaast waren ze gevaarlijk vanwege hun mogelijkheden om potentiële aanhangers van de jihad te beïnvloeden, te rekruteren en te laten radicaliseren.

Terreurniveau

Spaanse veiligheidsdiensten hebben 150 geradicaliseerde IS-aanhangers opgepakt sinds het terreurniveau in het land op vier is gezet medio 2015. Van deze arrestaties vonden er 120 plaats in Spanje en 30 in andere landen in samenwerking met Spaanse inlichtingendiensten en politie. 

Dit vind je misschien ook leuk