Mercadona blijft grootste in Spanje

door admin

Mercadona heeft een marktaandeel van 23%. Negen op de tien Spanjaarden kocht dit jaar iets bij deze supermarkt met Valenciaanse oorsprong. Ook de afdeling verse producten is gegroeid met 0,6%. Verder blijkt uit het rapport ‘Tendencias en la distribución 2016‘ wel dat de Mercadona moeite heeft met nog meer te groeien. De keten lijkt dit enkel nog te kunnen doen door zijn positie in het noorden van Spanje te verstevigen. Daarop richt het bedrijf waar Juan Roig voorzitter van is ook zijn pijlen op.

Día op nummer 2

Op nummer 2 staat de discounter Día met een marktaandeel van 8,7% en een groei van 0,1% ten opzichte van vorig jaar. De keten heeft de groei bewerkstelligd door het introduceren van meer winkels van La Plaza de Día met een nieuw format. Daardoor behaalde het winst in de afdeling verse producten (5,3%) en schoonheidsproducten (5,4%). Carrefour is derde, vooral dankzij de hipermercados, met een marktaandeel van 8,5 procent.

Lidl

Het Duitse Lidl is bezig met een flinke opmars. Steeds meer Spanjaarden vinden de weg naar deze supermarkt die nu op de vierde plaats staat met een marktaandeel van 4%. Opmerkelijk is dat het marktaandeel groeide met 0,5%. Meer dan de helft van de Spanjaarden kocht dit jaar wel iets bij de Lidl.

Huismerken

Dat Mercadona, Lidl en ook het Duitse Aldi een sterke positie hebben, danken deze ketens deels aan de crisis en hun prijsbeleid. Vooral de huismerken of witte merken van deze ketens vinden gretig aftrek. Van elke 100 euro die wordt besteed in Spaanse supermarkten gaat 35 euro naar deze witte merken. De supermarkten van Alcampo en Eroski zagen hun marktaandeel omlaag gaan ten opzichte van vorig jaar.

Verse sinaasappelsap

Mercadona kwam vorige week met een nieuwtje. De keten verkoopt nu ook verse sinaasappelsap. Dit kennen de meeste Nederlanders en Belgen al van supermarkten in het noorden, maar in Spanje, immers hét land van de sinaasappels, deed nog geen enkele supermarkt dat. Je kunt er een halve liter of een literfles vullen met versgeperste sap.

Dit vind je misschien ook leuk