Spaanse fotograaf brengt verborgen toegevoegde suikers in beeld

door admin
Spaanse fotograaf brengt verborgen toegevoegde suikers in beeld

Zo bevat een pakje tomatensaus (tomate frito) van het huismerk van de Spaanse supermarktketen Mercadona al vier klontjes suiker. Acht van de in Spanje tijdens de \’merienda\’ (rond 18 uur) veel gegeten María-koekjes bevatten al drie suikerklontjes en in een Danone 0% yoghurtje zitten vier klontjes.

Rodriguez Estrada besloot als pleitbezorger voor gezonder eten producten met hun suikerinhoud te fotograferen aangezien een beeld soms meer zegt dan duizend woorden. Zijn foto’s zijn te zien op de website SinAzúcar.org. Ook besloot hij die foto’s hetzelfde glamour-tintje mee te geven als waarmee de producenten van die producten deze aan de man proberen te brengen met dure commercials.

Verborgen suikers

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) adviseert een kwart te eten van de gemiddelde hoeveelheid suiker die in Europa gegeten wordt. Dat zou neerkomen op 25 gram suiker per dag. Toch blijkt het lastig om die suikerconsumptie te controleren omdat mensen etiketten niet goed lezen of dat fabrikanten hun best doen de suiker toe te voegen en onder andere namen op het etiket te vermelden. Suiker komt namelijk in vele vormen voor. Allereerst eindigen veel soorten suikers op ‘ose’: sucrose, maltose, dextrose, fructose, glucose, galactose, lactose. Dan zijn er nog toevoegingen als honing, agavesiroop, ahornsiroop, melasse en suikerbiet. Dit is allemaal suiker. 

Gevaren van teveel suikerconsumptie

Teveel suikerconsumptie leidt tot overgewicht, chronische hartproblemen tandproblemen en andere chronische ziekten. Rodriguez Estrada focuste zich met zijn foto\’s vooral op producten die als gezond worden gepromoot. Er zitten ook producten in voor baby’s en kleine kinderen. Hoe eerder kinderen gewend raken aan zoete producten, hoe groter de kans is dat ze te dik worden. Een paar jaar geleden zei de toenmalige directeur van de World Food Organisation, dr. Margaret Chan al dat er niets aan voedingswaarde in suiker zit, in tegenstelling tot wat eerder wel eens werd beweerd. 

Overgewicht in Spanje

In Spanje is bijna 64% van de bevolking te zwaar of obese, volgens een onderzoek ANIBE. Van alle Spanjaarden is 36,1% in optimale vorm als wordt gekeken naar de Body Mass Index (BMI) van onder de 25 en een middel/lengte ratio (WHR) van onder de 0,5. Minder mannen zijn in optimale vorm met 28,9%. Van de vrouwen zit nog 42,7% binnen bovengenoemde gezonde waarden. In 2002 had 15% van de bevolking overgewicht. In 2013 was dat al 26%. Dit echter wel gemeten op alleen de BMI.

Bereken je eigen BMI

Je eigen BMI bereken je door je gewicht in kilogram te delen door je lengte in meters in het kwadraat. Je weight/height-ratio bereken je door je tailleomtrek te delen door je lichaamslengte. Alle waarden onder de 0,49 wijzen op een gezond gewicht, tussen 0,50 en 0,53 betekent een verhoogd risico en boven de 0,54 is sterk verhoogd risico. 

Dit vind je misschien ook leuk