Brussel waarschuwt Spanje voor ongelijkheid en sociale uitsluiting

door admin
Brussel waarschuwt Spanje voor ongelijkheid en sociale uitsluiting

Volgens het Rapport Spanje 2017 is Spanje zich goed aan het herstellen van economische crisis. Er zijn ingrijpende maatregelen genomen, het bankwezen is gestabiliseerd en de werkeloosheid is teruggedrongen. Toch is Spanje de crisis nog niet te boven. Zo is de staatsschuld nog erg groot en de financiële situatie kwetsbaar. Volgens Brussel zijn de verschillen tussen rijk en arm en de daarmee gepaard gaande sociale uitsluiting veel groter dan in andere Europese landen. Ondanks genomen maatregelen zijn de problemen op de arbeidsmarkt ook nog steeds groot. De meeste werknemers hebben tijdelijke contracten en 13,1% van de Spaanse werknemers leeft rond de armoedegrens.

 

Ongelijkheid

 

Volgens de Gini-coëfficiënt (die de mate van inkomensongelijkheid uitgedrukt) is het verschil tussen de 20% rijkste en de 20% armste inwoners in Spanje veel groter dan in andere Europese landen. De  Europese Commissie wijst erop dat hierdoor de toegang tot gezondheidszorg voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt. 

 

Armoede

 

Het Rapport Spanje 2017 onderstreept dat Spanje de afgelopen drie jaar een duidelijke economische groei heeft doorgemaakt, maar dat dit geen automatische verbetering in de sociale verschillen met zich mee heeft gebracht. Hoewel de aantrekkende economie de werkloosheid heeft teruggedrongen, is de armoede onder jongeren en werkende volwassenen gegroeid. Dit komt vooral door de toename van tijdelijke arbeidsovereenkomsten. In 2016 gold een op de vier contracten voor minder dan een week. 

 

Ontoereikende maatregelen

 

Volgens het rapport leeft één op de acht Spaanse werknemers rond de armoedegrens. 28% van de Spanjaarden loopt risico op sociale uitsluiting, waarvan een derde kinderen zijn. De jeugdwerkloosheid is gestegen tot 40% en er komen steeds meer langdurig werklozen. Tot nu toe hebben alle door de Spaanse regering aangekondigde maatregelen daar nog geen verandering in kunnen brengen.

 

Corruptie

 

Op het de laatste bladzijde van het 72 pagina’s tellende rapport Spanje bekritiseert de Europese Commissie de corruptie in Spanje. ‘Ondanks het groeiende aantal onderzoeken is het Spanje nog niet gelukt preventieve maatregelen te nemen. De wetswijzigingen van 2015 bemoeilijkten het onderzoek naar corruptie en zorgden in veel zaken voor onschendbaarheid.’

 

Slechte score

 

Spanje scoort relatief slecht op meerdere punten waarop Brussel de economische toestand beoordeelt: internationale investeringen, export, schulden, langdurige en jeugdwerkloosheid. De Europese Commissie legt vooral het accent op de werkloosheid en de hoge schulden. ‘Door de hoge schulden kan Spanje onverwachte economische schommelingen moeilijk opvangen. Dit heeft gevolgen voor de hoge werkeloosheid’,  aldus het rapport van Brussel.

Dit vind je misschien ook leuk