Vakbonden kondigen treinstaking aan in Spanje

door admin
Vakbonden kondigen treinstaking aan in Spanje

Vakbond CCOO van het personeel van de spoorwegbedrijven Renfe en Adif heeft besloten dat het werk wordt neergelegd op 29 september aanstaande. Dit uit protest tegen de herstructurering van het spoorwegnetwerk. De nieuwe staking is feitelijk een vervolg op de staking die eind juli voor grote chaos zorgde op een van de drukste dagen op het spoor van het jaar. Talloze reizigers die aan hun vakantie begonnen, konden niet vertrekken omdat 274 AVE-treinen en 50% van de korte afstands Cercanías-treinen niet reden. 

De voorgenomen staking op 29 september zal 24 uur duren en de lange, de middellange en de korte-afstandstreinen treffen. De vakbond ‘ziet geen andere mogelijkheid’ dan het werk neer te leggen na het stuklopen van de onderhandelingen tussen het Ministerie van Publieke Werken en de bedrijven Adif en Renfe die de spoorwegen beheren. Volgens de vakbond is het personeelsbestand van de twee bedrijven sinds 2005 geslonken met 6.000 personen. 

Deze week zullen de onderhandelingen weer worden opgepakt tussen het Ministerie van Publieke Werken, de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA en Enaire. Als die spoedig verlopen zullen de eerder aangekondigde stakingen tot aan kerst worden geschrapt. 

Dit vind je misschien ook leuk