Asturië staat jagen op wolven weer toe

door admin
Asturië staat jagen op wolven weer toe

In Spanje leven volgens het Wereld Natuur Fonds in Spanje zo’n 2.000 tot 2.500 exemplaren van de Canis Lupus Signatus, de Iberische wolf en een autochtone soort op het gehele Iberische Schiereiland. De populatie in het noorden van Spanje is het grootst en levert ook de meeste problemen op onder boeren. Omdat wolven een groot territorium nodig hebben en er steeds meer wolven zijn, trekken ze vaker naar bewoonde gebieden waar ze in vee van boeren hun eten vinden.

Boeren in de regio zijn om die reden altijd al tegen de aanwezigheid van deze dieren geweest. Er zijn regels in diverse regio’s dat boeren die schade ondervinden van wolven, daarvoor een vergoeding ontvangen, maar de boeren klagen erover dat die vergoedingen veel te schaars worden uitgedeeld en vaak ook veel te laat. Ook is het soms lastig te bewijzen dat een wolf de doodsoorzaak was van schaap of geit, zodat veel boeren in het noorden nu zijn overgegaan tot het ophangen van camera’s. 

Het Spaanse WWF is fel tegenstander van de versoepelde jachtregels van de regio Asturias en heeft een petitie die tot nu toe al door ruim 12.500 mensen werd ondertekend naar regiobestuurder Javier Fernández gestuurd. Volgens de autoriteiten gaat het slechts om ruiming door jacht onder buitengewone omstandigheden wanneer er aantoonbare schade is door wolven. 

In heel Europa leven naar schatting nog zo’n 12.000 wolven. In Spanje zijn wolven ten zuiden van de rivier de Ebro strikt beschermd onder alle omstandigheden, terwijl er in het noorden een waaier aan verschillende omstandigheden bestaat, op basis waarvan de dieren afgeschoten mogen worden met toestemming van de autoriteiten. Wolven leven ook in Portugal, waar ze zonder uitzondering in het hele land beschermd zijn.

Wolven naderen in hun zoektocht naar leefruimte steeds dichter Madrid, komen al voor in Guadalajara, het noorden van Extremadura en het noorden van Andalusië in de Sierra Morena. Volgens experts duurt het als het zo doorgaat niet lang meer of ze komen ook weer voor langs de mediterrane kust. 

Je kunt hier de petitie tegen de jacht op wolven in Asturië van het WWF tekenen en hier meer lezen over Iberische wolven in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk