Spaans dorp gaat off-grid

door admin
Spaans dorp gaat off-grid

De inwoners van het dorp zitten volgende burgemeester Rafael Jiménez om de haverklap zonder elektriciteit omdat het dorp zo afgelegen en in de bergen ligt. Tot grote ergernis van inwoners en bedrijven. Dit zegt hij in de Spaanse krant ABC. Daarom wil het dorp nu de eigen duurzame energievoorzieningen aanspreken om problemen in de toekomst te voorkomen. Na diverse jaren van planning en organisatie is op de financiering en de vergunningen na alles rond. 

De regionale regering van Valencia is op de hoogte van de problemen in het dorp, maar heeft aangegeven er niets aan te kunnen doen, omdat de oplossing die er is veel te kostbaar is. In het dorp is een bedrijf gevestigd dat energie distribueert. Volgens de burgemeester is dat ‘niet gewoon’, aangezien afgezien van de drie of vier grote energiebedrijven er slechts een paarhonderd andere zijn in het hele land. 

Bij het project om het dorp onafhankelijk van de nationale energievoorziening te maken is ook Carlos Roldán betrokken. Hij is hoogleraar elektrotechniek aan de universiteit van Valencia (UPV) en legt uit dat Aras zelf windgeneratoren kan bouwen en daarbij gebruik kan maken van het op gemeentegrond liggende windmolenpark van Grupo ACS. Bovendien is er al terrein beschikbaar voor zonnepanelen en zijn er voldoende middelen uit de plaatselijke landbouw voor biomassa en biogas. Bij een kleine rivier langs het dorp komen twee opslagtanks op verschillende hoogten met een capaciteit van 20 miljoen liter water voor energieopslag. Volgens Roldán is de coördinatie tussen de verschillende energiebronnen het belangrijkste probleem. 

Positieve gevolgen zouden zijn dat het dorp in totaal 1.200 ton aan CO2 uitstoot zal besparen en het mestprobleem van boeren kan oplossen middels de biogasinstallatie. 

Het idee is niet om direct geheel onafhankelijk van het nationale energienetwerk te functioneren, maar om een en ander gradueel te laten verlopen. Eerst moet bezien worden of alles 100 procent veilig en zonder problemen operationeel kan zijn. Als het project slaagt, kan Aras de los Olmos een voorbeeldfunctie hebben voor gelijksoortige dorpen in Spanje. Het dorp heeft eerst 4 miljoen aan investering nodig en moet papierwerk in orde maken met ruim een dozijn verschillende bedrijven en overheidsinstanties. Er lopen al gesprekken met geïnteresseerde bedrijven en de burgemeester ziet in de financiering dan ook geen echt probleem. Hij voorziet dat de bureacratie om het project rond te krijgen lastiger gaat worden, maar verwacht dat het dorp over twee jaar wat energievoorziening betreft wel onafhankelijk kan opereren. 

Dit vind je misschien ook leuk