Vervoersorganisatie EMT wil roken bij bushaltes in Valencia verbieden

door admin
Vervoersorganisatie EMT wil roken bij bushaltes in Valencia verbieden

De antirookwet die in 2011 in Spanje werd ingevoerd verbiedt het roken in (dichte) openbare ruimtes. De invoering die EMT wil doen, gaat een stuk verder dan deze wet aangezien bushaltes open zijn of slechts aangegeven worden door een bord.

Discussie roken in openbaar gaat verder

Vervoersbedrijf EMT wil deze maatregel invoeren nadat ze aanhoudende klachten ontvingen van hun passagiers die tijdens het wachten op de bus last hebben van de rook van andere mensen. De discussie over roken in openbare gelegenheden gaat hiermee verder nadat al eerder werd bepaald dat in voetbalstadion Mestalla van FC Valencia ook niet meer gerookt mag worden.

Medische organisaties steunen dit initiatief volledig omdat zij ook de niet-rokers willen beschermen tegen de effecten van het passief roken, vooral als het gaat om de gezondheid van kinderen. Volgens een enquête die is gehouden door Semfyc (non-profit gezondheidsorganisatie in Spanje) is maar liefst 64,1 procent van de Spanjaarden (zowel rokers als niet-rokers) voor het afschaffen van roken buiten op openbare plekken.  

Andere wijzigingen in reglement

Deze nieuwe regel is niet de enige toevoeging aan het nieuwe reglement van EMT. Het vervoersbedrijf heft ook het verbod van eten in de bus op. Zodra de juiste apparatuur is geïnstalleerd, wordt het voor passagiers ook mogelijk om achterin de bus in- en uit te stappen. Als laatste wordt het verplicht om je zitplaats af te staan aan minder mobiele mensen, mensen met baby’s, ouderen en zwangere vrouwen. Eerder was dit alleen een verzoek, nu wil het EMT dat dit verplicht wordt.

De voorgestelde nieuwe regelgeving door EMT bevat ook voor het eerst een ethische code met betrekking tot reclame in de bussen en de schermen en borden van het vervoersbedrijf. EMT zal geen reclame maken voor zaken die in strijd zijn met de grondwet of ingaan tegen de normen en waarden van de samenleving. In het reglement wordt een duidelijk veto uitgesproken tegen wapens, misbruik van dieren (voornamelijk stierenvechten) en seksistische reclame.

Dit vind je misschien ook leuk