Code rood wegens hevige regenbuiten in Valencia

door admin
Code rood wegens hevige regenbuiten in Valencia

Code rood geldt tot 23 uur donderdagavond. De bevolking wordt hiermee dringend verzocht niet de weg op te gaan als dat niet dringend noodzakelijk is. Voor de rest van de provincie geldt code oranje (belangrijk risico). Afgelopen nacht regende het al in Valencia en viel er 285 liter per vierkante meter in een paar uur tijd. Het record werd gevestigd in Ador, waar 300 liter per vierkante meter viel. Meer dan tijdens de overstromingen op Mallorca waar 13 personen bij om het leven kwamen. In Rótova viel 285 liter, in Barx 213,4, in Villalonga 144,2 liter en in Pinet 123,2 liter.

Deze ochtend kwamen er zeer hevige onweersbuien voor in Elche met volgens Aemet ‘heel veel bliksem’ en heftige regen. Op het vliegveld van Alicante was de zichtbaarheid hierdoor gereudceerd tot 3.700 meter. 

De brandweer heeft op verscheidene plekken al moeten ingrijpen om auto’s uit het water te redden op secundaire wegen. De situatie was met name ernstig op de wegen die San Pedro Los Romeros en Pilar de la Horadada met elkaar verbinden en de weg tussen Beniarjó en La Font d’En Carròs. Ook zat er een auto met inzittenden vast in Palma de Gandia op woensdagavond 23 uur. In dit gebied viel 164 liter water tot 22:30 uur. 

Heftig was het onweer eveneens in de streek La Safor in het zuiden van de provincie Valencia. Langs de kust was de regen iets minder intens dan in het binnenland. Zo viel er op het strand van Oliva ‘slechts’ 23,5 liter per vierkante meter. 

Donderdag

De bevolking wordt donderdag gewaarschuwd voor opnieuw veel wolkbreuken. Tot 100 liter per vierkante meter neerslag wordt verwacht in Tarragona, Castellón, Valencia en Alicante. Aanhoudende regen wordt sowieso verwacht voor de rest van de Spaanse oostkust tot aan Murcia. Als je auto moet rijden, mijdt dan wegen op het platteland en lager gelegen plekken waar zich veel water kan verzamelen. Probeer zoveel mogelijk via snelwegen en hoofdwegen te rijden. Parkeer je auto op hogergelegen gebieden en probeer nooit met je auto of lopend door stromend water te gaan. Blijf uit de buurt bij rivieren, afwateringskanalen en heuvels waar water in grote hoeveelheden van af kan stromen. Als het onweert kun je beter binnen blijven in huis of blijf in de auto als je onderweg door een onweersbui wordt verrast. 

Voor Alicante en CAstellón geldt code oranje voor regen. Ook Murcia krijgt dezelfde waarschuwing voor de gebieden CAmpo de Cartagena, Mazarrón, Valle del Guadalentín, Lorca en Águilas. 

Catalonië krijgt code oranje met name voor de provincie Tarragona in kustgebieden en gebieden direct daarachter. Voor Barcelona en Girona geldt een gele waarschuwing voor regen. 

De provincies Almería en het eiland Mallorca krijgen code geeld voor regen. In de rest van het land is het overwegend bewolkt. 

Dit vind je misschien ook leuk