Dertien jaar cel voor hoofdverdachten in corruptiezaak Gürtel

door admin
Dertien jaar cel voor hoofdverdachten in corruptiezaak Gürtel

De langste straffen zijn voor de zakenman Francisco Correa, voor de voormalig secretaris van de PP in Galicië Pablo Cresco en voor ‘El Bigotes’ Álvaro Pérez. In totaal zijn 11 van de 13 aangeklaagden veroordeeld voor het verduisteren van overheidsgelden en andere delicten.

Veroordeling op basis van meerdere delicten

De veroordeling is gebaseerd op het plegen van meerdere delicten: er zijn niet alleen overheidsgelden verduisterd, ook is er sprake van vriendjespolitiek, corruptie en valsheid in geschrifte. Voormalig regiominister van Toerisme Milagrosa Martínez, bijgenaamd ‘La Perla’, krijgt een gevangenisstraf van negen jaar. Alle veroordeelden in de Gurtel-zaak kunnen binnen vijf dagen bezwaar aantekenen bij het Tribunal Supremo (de Hoge Raad).

Vijf jaar durend onderzoek

De rechtbank van Valencia had de verdachten deze vrijdagochtend uitgenodigd voor de uitspraak van het vonnis. Tijdens het strafproces is vijf jaar lang onderzoek gedaan naar de gang van zaken bij onder andere het ontwerp en de bouw van het Valenciaanse Fitur paviljoen. Bij het project van de jaarlijkse toerismebeurs was een bedrag van vijf miljoen euro gemoeid.  

‘Creativiteit en originaliteit’

Tijdens het proces ontkenden de aangeklaagden zich schuldig te hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte of privileges te hebben gekregen bij openbare aanbestedingen. Zij zouden de organisatie en realisatie het Fitur-project en van andere toeristische evenementen op zich mogen nemen dankzij de getoonde originaliteit en creativiteit. In ruil voor gesjoemel met contracten, ten gunste van Francisco Correa, zou Milagrosa Martínez een Zwitsers horloge ter waarde van 2.400 euro hebben gekregen. “Ik heb het horloge zelf gekocht. Er staat Hublot op, maar het is imitatie” zegt Martínez tijdens het proces. De officier van justitie verbaasde zich over het feit dat het vier jaar moest duren voordat Martínez met deze verklaring kwam.

Publieksgelden aanwenden voor eigen gewin

In het vonnis wordt geconcludeerd dat de betrokkenen in de Gurtel-zaak opzettelijk een onderneming hebben gecreëerd waarbij publieksgelden op onrechtmatige wijze zijn gebruikt voor eigen gewin. De verdachte zakenmannen “ontbreekt het compleet aan zowel personele als materiële middelen voor de uitvoering van de aanbestedingen die ze toegewezen kregen. Derhalve zijn er door hen weer andere partijen gecontracteerd en is met buitenproportionele winstmarges de eigen kas gespekt”, aldus de rechtbank.

Meer informatie over de verdachten en hun straffen in de Gurtel-zaak vindt u hier

Dit vind je misschien ook leuk