Vier gevangen Catalaanse ex-ministers en politici in hongerstaking

door admin
Vier gevangen Catalaanse ex-ministers en politici in hongerstaking

Turull en Sánchez vingen zaterdag hun hongerstaking aan. Maandag maakten Rull en Forn bekend dat ze om middernacht eveneens zouden stoppen met het innemen van voedsel. Ze protesteren op deze manier tegen het ‘blokkeren van de toegang tot internationale tribunalen en willen de Europese justitie wijzen op de onrechtvaardigheden en willekeur van het Spaanse grondwettelijk hof’.

Tegen de twee ex-ministers in de regering van Carles Puigdemontis 16 jaar gevangenisstraf geëist en diskwalificatie voor het vermeende misdrijf van rebellie vanwege de gebeurtenissen tijdens en na het illegaal gehouden referendum voor onafhankelijkheid op 1 oktober 2017. Beide geven aan zich verzekerd te hebben van de ‘risico’s en de gevolgen’ die deze ‘extreme vorm van protest’ met zich mee kan brengen. Desondanks stellen ze dat het onrecht waaraan ze naar eigen zeggen blootstaan, hen legitimeert deze beslissing te nemen.

De politici geven aan ‘geen andere mogelijkheid’ te zien. Volgens hen hebben ze er goed over nagedacht en rest hen geen andere mogelijkheid in de gevangenis waar ze zijn opgesloten om de discriminatie en schending van hun fundamentele rechten waaraan ze zijn blootgesteld zichtbaar te maken. 

Vervolgens riepen Rull en Forn de bevolking op ‘sereen en sterk’ te blijven en hun strijd te delen op een ‘kalme, verdraagzame en pacifistische manier’. De vier in hongerstaking zijnde politici behoren of bij PdeCat of bij jxCat. Bronnen bij de andere nationalistische partij ERC hebben opnieuw hun solidariteit uitgerukt met het besluit, maar gingen niet in op het feit of hun eigen vastzittende partijgenoten ook bij de hongerstaking zullen voegen. 

De gevangenen protesteren met hun hongerstaking ook tegen het feit dat ze al straf uitzitten voor ze een eerlijk proces hebben gehad. Jordi Cuixart, voorzitter van Òmnium Cultural, sprak op twitter zijn solidariteit uit met de vier hongerstakers. ‘Ze zullen nooit alleen lopen’, schreef hij.

Na de mededeling dat Rull en Forn zich bij de al stakende Turull en Sánchez voegden, liet Jordi Pujol weten eveneens solidair te zijn met de separatistische gevangenen en ook met de voormalige ministers en politici die in het buitenland verblijven om uit handen van Spaanse justitie te blijven. 

Dit vind je misschien ook leuk