Bijna kwart van Spaanse bedrijven in situatie van technisch faillissement

door admin
Bijna kwart van Spaanse bedrijven in situatie van technisch faillissement

De hoop op een v-vormig economisch herstel (plotselinge economische daling gevolgd door snel economisch herstel) begint in Spanje zo langzamerhand te verdwijnen. De onzekerheid over het moment waarop het bbp en de werkgelegenheid weer terug zijn op het niveau van februari dit jaar, groeit met de dag. 

Aantal faillissementen dit jaar historisch hoog

Bij de immense daling van het bbp (bruto binnelands product) en de impact daarvan op de arbeidsmarkt moet nu ook rekening gehouden worden met een aanzienlijk aantal bedrijven die mogelijk gaan bezwijken onder deze zware crisis. De Banco de España vermeldt in recent uitgegeven rapport dat een groot aantal bedrijven kampt met liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen en dat het aantal faillissementsaanvragen dit jaar historisch zal zijn.  

In het rapport wordt een liquiditeitstekort van het Spaanse bedrijfsleven genoemd van zo’n 230 miljard euro. Volgens de Banco de España is dat nog niet het grootste probleem, maar eerder het gegeven dat het aantal technische faillissementen is gegroeid naar 22% van alle Spaanse bedrijven.

Van een technisch faillissement wordt gesproken op het moment dat de waarde van de passiva (de schulden) groter is dan die van de activa (de werkelijke bezittingen), wat resulteert in een negatief netto eigen vermogen. Dat wil niet direct zeggen dat een bedrijf moet sluiten, maar het is wel een indicatie dat de onderneming in serieuze financiële problemen verkeert. 

Een andere zorgelijke ontwikkeling is volgens de Banco de España dat het aandeel van het Spaanse bedrijfsleven dat een grote of zeer grote kans heeft zijn schulden niet te kunnen betalen is toegenomen met 10 procentpunten waarmee het percentage nu boven de 30% uitstijgt. Dat houdt kortom in dat één op de vier bedrijven in Spanje zich in een faillissementssituatie begeeft en dat van de overige drie bijna één op de drie bedrijven een hoog risico loopt op wanbetaling. 

Voortbestaan grote bedrijven gunstig voor werkgelegenheid

De economische crisis heeft vooral grote gevolgen voor de kleine en middelgrote bedrijven in Spanje, omdat deze kwetsbaarder zijn op het moment dat er een noodtoestand wordt afgekondigd en vrijwel alle economische activiteiten worden stilgelegd. Een lichtpuntje kan gezien worden in het gegeven dat het met name de grote bedrijven zijn die zich ondanks de noodtoestand staande hebben weten te houden en daarom de negatieve impact op de werkgelegenheid minder groot is.  

Dit vind je misschien ook leuk