Spanje keurt grootste uitgave in geschiedenis goed

door admin
Spanje keurt grootste uitgave in geschiedenis goed

Het gaat om een ‘belangrijke stap’ midden in de coronacrisis die gezet wordt in een poging het herstel van de economie en de werkgelegenheid zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen en, zo legde de coalitieregering PSOE-Podemos uit, ‘de ongelijkheid te bestrijden’. Dit verhoogde uitgaveplafond legt de basis voor de op handen zijnde algemene staatsbegrotingen die ‘enorm’ zal zijn. 

Het doel van de regering is dat alle ministeries ‘zoveel mogelijk financiële middelen hebben om de noodsituatie op het gebied van de gezondheidszorg tegemoet te treden en om tegelijkertijd een fiscale flexibiliteit te hebben die het economisch en sociale herstel een boost kan geven’.

De regering zal het Parlement vragen om te beoordelen of Spanje zich in een noodsituatie bevindt waardoor het deze uitzonderlijke maatregel, zoals overwogen in de Spaanse grondwet en in de stabiliteitswet, kan aannemen.

In de eerste plaats zal dat wat de ‘homogene bestedingslimiet’ wordt genoemd toenemen tot 136,7 miljard euro. Dat is 7,2 procent meer dan de eerder goedgekeurde bestedingslimiet voor 2020. Met die toename moet het minimum vitaal inkomen worden gefinancierd, moeten de bedragen voor uitkeringen worden verhoogd en het onderwijs worden versterkt. 

Naast een paar extra financiële posten zal in het bestedingsplafond voor 2021 in totaal 27.436 miljoen euro uit Europese fondsen worden opgenomen, waarmee de niet-financiële bestedingslimiet wordt verhoogd tot de eerder genoemde 196.097 miljoen. 

Bijdrage aan de Sociale Zekerheid

Een van de sleutels tot de staatsrekeningen die een historische mijlpaal in het macro-economische beeld markeert, is de directe bijdrage aan de sociale zekerheid ter waarde van 18.396 miljoen euro, om het daar aanwezige tekort aan te pakken. 

Intrekking van belastingregels EU

In navolging van de richtlijnen van Brussel heeft de regering deze dinsdag ook de stabiliteitsdoelstellingen van de EU opgeschort die in februari door de regering zijn goedgekeurd en die door de impact van de crisis nu volledig achterhaald zijn. Deze maatregel wordt ook ondersteund door de Spaanse grondwet en door de stabiliteitswet. Een opschorting kan in geval van ‘natuurrampen, economische recessie of buitengewone noodsituaties die aan de controle van de staat ontsnappen en de financiële situatie of de economische of sociale duurzaamheid van de staat aanzienlijk schaden.

Minister Montero van Financiën heeft haar vertrouwen geuit dat het parlement geen moeite zal hebben met deze maatregel die ‘het openbaar bestuur voldoende flexibiliteit geeft om de gezondheids-, sociale en economische crisis het hoofd te bieden’. De opschorting van de fiscale regels betekent volgens de minister geenszins dat de fiscale verantwoordelijkheid verdwijnt. 

Dit vind je misschien ook leuk