Spaanse bank positief over economie in 2015

door admin
Spaanse bank positief over economie in 2015

Daarnaast wordt er een positieve trend in de werkgelegenheid waargenomen. De koopkracht van de Spaanse bevolking is nog lang niet terug op het niveau van voor de crisis, maar verbeterde wel licht in het laatste kwartaal van 2014. De bouwsector werd het hardst geraakt in de crisis, maar toont ook herstel. Dit en meer zijn de conclusies in het bulletin van de nationale bank dat maandelijks wordt gepubliceerd.

Een van de factoren die bijdragen aan het herstel is ‘een verbetering van de financiële voorwaarden’. De waardevermindering van de euro, de verlaging van rentepercentages en het instorten van de olieprijzen dragen hieraan bij. Een andere positieve ontwikkeling is de ‘verbeterde werking van de arbeidsmarkt’.

Bouwsector toont herstel

Het herstel in de bouwsector wordt ondersteund door een toename van het aantal mensen dat een bijdrage levert aan de sociale zekerheid en de toegenomen cement-afname. ‘Alle informatie wijst erop dat het herstel in deze sector door zal gaan.’

‘Particuliere consumpti- indexen wijzen erop dat met name aan het einde van 2014 meer dynamiek ontstond.’ Men concludeert ook een ‘lichte verbetering’ in de stijging van verkopen in de detailhandel, registraties van auto’s, productie van consumentengoederen en een verhoging van het consumentenvertrouwen.

Werkgelegenheid

Een andere reden voor optimisme is de verbetering op de arbeidsmarkt. Op kwartaalbasis en gecorrigeerd voor seizoensinvloeden steeg de werkgelegenheid met 0,9 procent met 434.000 nieuwe banen in bijna elke sector, met name de bouwsector. Alleen in de landbouwsector was er nog geen groei.

Toerisme

De toeristische-sector biedt al langer positieve resultaten voor Spanje. Het ene record na het andere wordt verbroken. Er komen steeds meer toeristen naar Spanje. In 2014 ontving Spanje 65 miljoen toeristen uit het buitenland. Dat is 7% meer dan in 2013. Met een kleine kanttekening het laatste kwartaal van 2014 dat de toeristen gemiddeld wel minder uitgeven dan voorheen.

De staatssecretaris Economische Zaken, Iñigo Fernández de Mesa:’Spanje is veranderd van het probleem-kind van de eurozone tot het land dat de hoogste groei toont. Uit het bulletin blijkt duidelijk dat de groei groter is in die landen die de meest significante hervormingen hebben doorgevoerd.

Dit vind je misschien ook leuk