Ruim helft vrouwen in Spanje heeft te maken gehad met gendergeweld

door admin
Ruim helft vrouwen in Spanje heeft te maken gehad met gendergeweld

Onder geweld valt fysiek of seksueel geweld door mannen binnen of buiten de relationele sfeer, seksuele intimidatie of herhaaldelijk stalken alleen omdat de ander een vrouw is. Om precies te zijn gaat het om 57,3 procent van de vrouwelijke bevolking in Spanje die een of andere vorm van seksistisch geweld heeft meegemaakt of meemaakt. Meer dan 20 procent van de vrouwen heeft hier in de afgelopen 12 maanden mee te maken gehad.

Meer dan 4 miljoen vrouwen boven de 16 jaar hebben een groot deel van hun leven te maken (gehad) met fysiek geweld door mannen en bijna 3 miljoen vrouwen zijn ooit slachtoffer geweest van seksistisch geweld. Uit het onderzoek werd ook duidelijk dat meer dan 1,6 miljoen kinderen thuis ooit getuige zijn geweest van gendergeweld.

Vierjaarlijks macro-onderzoek onder Spaanse vrouwen

Deze cijfers bleken onlangs uit het ‘Macroencuesta de Violencia contra la Mujer 2019’ (grootschalig onderzoek over geweld tegen vrouwen) dat werd uitgevoerd in samenwerking met de regeringsdelegatie voor gendergeweld, zo schreef onder andere de Spaanse nieuwssite La Sexta gisteren.

De minister van Gelijkheid, Irene Montero, vertelt: “De cijfers zijn verwoestend te noemen; 1 op de 2 vrouwen heeft te maken met een bepaalde vorm van geweld, alleen omdat ze vrouw is. Het is de meest brute vorm van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Spanje.”

Seksuele intimidatie valt ook onder gendergeweld

Voor het eerst is ‘seksuele intimidatie’ opgenomen in dit macro-onderzoek. Meer dan 60 procent van de vrouwen verklaarde hier ooit mee te maken hebben gehad en 75 procent van deze vrouwen vertelde dat dit meer dan een keer is voorgevallen. 7 procent van de vrouwen heeft dit als kind meegemaakt en in 80 procent van de gevallen was de dader een bekende van de vrouw of het gezin.

Het macro-onderzoek over geweld tegen vrouwen wordt sinds 1999 elke vier jaar uitgevoerd. Het is gebaseerd op interviews die worden afgenomen bij bijna 10.000 vrouwen boven de 16 jaar die woonachtig zijn in Spanje. Deze vrouwen zijn steekproefsgewijs geselecteerd.

Dit vind je misschien ook leuk