Na zomers weekend nieuwe DANA’s in Spanje en flinke daling temperatuur

door admin
Na zomers weekend nieuwe DANA's in Spanje en flinke daling temperatuur

De DANA die tot volgende week vrijdag aanwezig zal zijn, trekt vanuit de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee. Hier zijn tot zondag nog net de laatste staartjes van de DANA te merken die eerder deze week voor overlast zorgde op de Balearen. “In het laatste deel van de komende week zal er een nieuwe Atlantische DANA arriveren”, bevestigde Aemet via Twitter.

Herfstvoorspelling

Eerst volgt nog midzomers weer met heldere luchten en maxima die kunnen oplopen tot 39 graden. Daarna volgt het begin van de komende week koelere lucht die gepaard gaat met regen in een groot deel van Spanje.

Vanaf maandag zal herfstachtig weer het Iberisch Schiereiland binnentrekken van west naar oost. Dit heeft regen tot gevolg in Galicië, Castilla y León, Extremadura, westelijk Castilla-La Mancha, Madrid en westelijk Andalusië. Vanaf woensdag liggen veel temeraturen onder de normale waarden voor deze tijd van het jaar in grote delen van het noorden en het centrale deel van Spanje.

Zomers weekend

Dit herfstachtige weer staat in schril contrast met dit weekend dat nog volledig zomers zal zijn met juist hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De temperaturen nemen toe in de noordoostelijke helft van Spanje en op de Balearen en dalen enigszins op de Canarische Eilanden. In de rest van het land blijven ze gelijk. 

Vrijdag

Het warmst wordt het op vrijdag volgens gegevens van Aemet in Badajoz met 37 graden, gevolgd door Córdoba, Cáceres en Ourense met 36 graden, Sevilla en Murcia met 35 graden en Granada met 33 graden. Van alle 47 Spaanse provicies zal de temperatuur in slechts 13 provincies onder de 30 graden komen. Santander wordt met 25 graden het koelst. 

Zaterdag

Zaterdag wordt het opnieuw het warmst in Badajoz met 39 graden, gevolgd door Sevilla en Córdoba met 37 graden en Cáceres met 36; In het binnenland van Spanje zal het erg warm zijn in Toledo met 35 graden, Guadalajara 33 graden, Madrid 32 graden en Ávila 30 graden.

Zondag

Voor zondag nemen de tmeperaturen ‘opmerkelijk’ toe in het uiterste noorden van het land, nemen af in het zuidwesten en blijven min of meer gelijk in de rest van Spanje.

Vanaf maandag gaan de temperaturen plotseling omlaag en begint het herfstachtige weer als gevolg van de komst van de Atlantische storing die gepaard gaat met sterke instabiliteit.

10 graden kouder

In steden als Madrid gaan de temperaturen dit weekend van 32-33 graden naar 24 graden aanstaande donderdag, terwijl in Ávila de thermometer met 9 graden daalt tussen vandaag en donderdag van 29 graden naar 20 graden. In Sevilla gaat de temperatuur binnen een paar dagen eveneens zo’n 10 graden omlaag.

Rubén Del Campo, woordvoerder van Aemet geeft aan dat de precieze positie en traject van de storm nog onzeker is. Wel verwacht men dat de buien en stormen vanaf maandag zullen beginnen in het binnenland. Vanaf dinsdag en woensdag en als gevolg van de komst van opeenvolgende fronten, trekken ze naar het oosten en aan het einde van de week gaat het ook op de Balearen opnieuw regenen.

Dit vind je misschien ook leuk