Omzetdaling van ruim 80 procent voor moederbedrijf Iberia

door admin
Omzetdaling van ruim 80 procent voor moederbedrijf Iberia

In het derde kwartaal van dit jaar leed International Airlines Group (IAG) een ongekend verlies van 1,3 miljard euro tegenover een winst van ruim 1,4 miljard euro in het derde kwartaal van het vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten die IAG aan de financiële toezichthouder CNMV heeft gestuurd. Als gevolg van de tweede coronagolf en de hieruit voortvloeiende reisrestricties zal het laatste kwartaal van dit jaar een stuk minder positief uitpakken dan waarop in eerste instantie werd gerekend. 

Astronomische omzetdaling in derde kwartaal 

De omzet van de Brits-Spaanse multinational daalde met een astronomisch percentage van 83 procent van ruim 7,2 miljard euro in het derde kwartaal vorig jaar naar1,2 miljard euro in het derde kwartaal van dit jaar. In het eerste half jaar van 2020 werd een verlies van 3,8 miljard euro geregistreerd, terwijl in het eerste half jaar van 2019 een winst van 806 miljoen euro de boeken in ging. 

Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht IAG dat de passagierscapaciteit nog maar 30 procent zal zijn van de capaciteit in het vierde kwartaal vorig jaar. Van het verwachte break-evenpunt, de rentabiliteitsdrempel waarbij de totale de kosten niet langer hoger zijn dan totale inkomsten, zal dit jaar dan ook geen sprake meer zijn. 

Geen liquiditeitsprobleem

In juli en augustus dit jaar nam de passagierscapaciteit (dat is het aantal stoelen in een vliegtuig vermenigvuldigd met het aantal kilometers) met bijna 79 procent af. Het passagiersvervoer (het aantal passagiers vermenigvuldigd met het aantal kilometers) nam zelfs met 88 procent af. Ondanks de geleden verliezen noemt IAG de eigen liquiditeit ‘solide’. Op 30 september jongstleden beschikte IAG nog over zo’n 6,6 miljard euro aan liquide middelen, waarvan 5 miljard in kas en nog eens 1,6 miljard aan financieringslijnen en nog ongebruikte nieuwe vliegtoestellen. Begin oktober kwam daar nog zo’n 2,7 miljard euro bij aan bruto-inkomsten als gevolg van de kapitaalverhoging waarmee de pro forma liquiditeit op ongeveer 9,3 miljard euro uitkomt. 

Dit vind je misschien ook leuk