Einde aan zomers weer in Spanje en vrieskou op komst

door admin
Einde aan zomers weer in Spanje en vrieskou op komst

Het weer was tot woensdag droog en stabiel met temperaturen die tussen de 5 en 10 graden hoger lagen dan normaal in heel Spanje. Vanaf donderdag veroorzaakt de komst van een noordenwind een aanzienlijke thermische daling. In sommige bergketens wordt sneeuw verwacht.

Ruben del Campo, woordvoerder van het Spaanse weerinstituut Aemet, meldt dat het hogedrukgebied tot woensdag toe fungeerde als een schild tegen de Atlantische stormen. Daardoor bleven ook regenbuien beperkt tot het uiterste noorden.

Vanaf donderdag trekken regenbuien via het noordelijke deel van het Iberisch Schiereiland Spanje binnen. Plaatselijk kunnen die buien hevig zijn, met name ten oosten van Cantabrië. Hier is ook een scherpe temperatuurdaling te verwachten. Tot 10 graden minder dan een dag eerder in de omgeving van de Pyreneeën, het Cantabrische gebergte en ten noorden van het Iberisch Randgebergte (oostrand van de Spaanse hoogvlakte). Dit zijn ook gebieden waar sneeuw boven de 1.300 meter wordt verwacht.

De rest van Spanje houdt het droog. Wel kan er hier en daar aan de Middelandse Zeekust een lichte bui ontstaan. Er waait een krachtige noordenwind, met name in de Ebro-delta, de Straat van Gibraltar en de Alborán-zee.

Pas vanaf het weekende zal het weerbeeld weer stabiliseren, neemt de regen af en stijgt de temperatuur in het noorden. Wel houden de berggebieden, delen van het midden van de Spaanse hoogvlakte en het uiterste noorden nachtvorst.

Aan het einde van deze week bereiken de temperaturen weer hun normale waarden voor de tijd van het jaar, iets koeler in het noorden en boven normaal in het zuidelijke deel van het land. Op de Canarische Eilanden worden de passaatwinden vanaf donderdag intenser en dalen de temperaturen ook. 

Nachtvorst

Een koude luchtmassa zal vanuit het noordoosten de Balearen en een groot deel van oostelijk Spanje bereiken, met een isotherm van 5ºC op ongeveer 1500 meter hoogte. Met koude lucht en weinig wind ’s treedt nachtvorst vooral op zondag en maandag op in de belangrijkste bergsystemen, Aragón, de oostelijke helft van Castilië en op punten in het binnennland van Zuidoost-Spanje.

In sommige gebieden van Teruel, Cuenca of Guadalajara kunnen de thermometers zondag in de vroege morgen onder de -7 ºC komen. Mogelijk worden records bereikt in gebieden die vatbaar zijn voor koudophoping. 

Dit vind je misschien ook leuk