Canarische Eilanden dreigen met institutionele afscheiding van Spanje

door admin
Canarische Eilanden dreigen met institutionele afscheiding van Spanje

Hij is woedend over het feit dat Rajoy de Canarische Eilanden een andere behandeling geeft dan de Balearen, waar ook plannen waren om naar olie te zoeken. Hier gold echter dat die plannen onmiddellijk gestaakt zouden worden bij een minimaal risico op vervuiling. De Spaanse overheid keurde een week geleden definitief goed dat het bedrijf Respol voor de kust van Lanzarote en Fuerteventura gaat zoeken naar olie. 

Het toerisme vormt de enige bron van inkomsten voor de eilandbewoners en die zien dat inkomen liever niet in gevaar komen, door mogelijke milieurampen. Rivera heeft aangekondigd de inwoners van de Canarische Eilanden per referendum te vragen om hun mening. Dit referendum zal in de eerste week van september plaatsvinden. De Spaanse minister van Industrie, José Manuel Soria, zelf ook geboren op een van de eilanden, heeft het referendum al ‘illegaal’ en ‘ongrondwettelijk’ genoemd. 

Rivero op zijn beurt noemt het niet vragen aan de bevolking wat zij willen ‘disrespectvol‘ en vindt het ‘onbegrijpelijk om de toekomst te riskeren van twee eilanden die samen voor een groot deel van de inkomsten uit toerisme voor Spanje zorgen’. 

Dit vind je misschien ook leuk