Dief van Europa’s eerste reisgids voor de rechter

door admin
Dief van Europa's eerste reisgids voor de rechter

De Codex Calixtinus werd gevonden in de garage van José Manuel Fernández Castiñeiras tussen andere erg oude en vermiste boeken uit het kerkarchief. Daarnaast werd nog 1 miljoen euro in cash aangetroffen. Afgelopen maandag verscheen Castiñeiras in de rechtbank waar hij wordt beschuldigd van de diefstal van een van Spanje’s belangrijkste culturele schatten uit de 12e eeuw. Spaanse media spraken al van de grootst kunstroof uit de Spaanse geschiedenis. De elektriciën wist het waardevolle manuscript in juli 2011 uit de kathedraal van Santiago te ontvreemden.

Klik hier voor een vertaling in het Engels van de Codex

Diefstal van binnenuit

In 225 pagina’s wordt een advies gegeven aan de christelijke pelgrims die de Camino de Santiago afleggen. Toen personeel in de kathedraal het manuscript destijds plotseling niet meer kon vinden werd de politie ingeschakeld. Via beelden van de vijf beveiligingscamera’s kon men niets achterhalen aangezien geen van de vijf apparaten op de kluis waarin het manuscript werd bewaard was gericht. Men trok wel de conclusie dat de diefstal van binnenuit moest zijn gepleegd.

Dief was op hoogte van waarde

‘Wie het ook stal moet hebben geweten wat het was, hoe waardevol het was en hoe erbij te komen’, zei de deken van de kathedraal, José María Díaz. De sleutels van de kluis zaten nog in het slot toen werd ontdekt dat het manuscript verdwenen was.

Einde aan geruchten

Een jaar later werd het historische boekwerk in goede staat teruggevonden in de garage van de voormalige elektriciën van de kathedraal. Hiermee kwam een einde aan de geruchten en speculaties in de Spaanse pers dat de diefstal zou zijn aangestuurd door een internationale kunstbende en dat het manuscript het land uit zou zijn gesmokkeld.

Onrechtmatig ontslag

Castiñeiras werkte ruim 25 jaar in de kathedraal voor hij in 2011 werd ontslagen omdat hij overbodig was. In de periode dat hij de codex stal, voerde hij eveneens een rechtszaak tegen de autoriteiten van de kathedraal wegens onrechtmatig ontslag. Hem wordt nu diefstal en witwassen van geld ten laste gelegd en tegen hem wordt 15 jaar gevangenisstraf geëist door de aanklagers en een boete van 300.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk