Spaanse universiteiten met elkaar vergeleken

door admin
Spaanse universiteiten met elkaar vergeleken

Er zijn in Spanje bijna net zoveel openbare als particuliere universiteiten en hogescholen. De Fundación BBVA en het Valenciaans economisch onderzoeksinstituut Ivie vergeleken 59 Spaanse openbare en particuliere universiteiten met elkaar en belichtten in hun onderzoek verschillende facetten, zoals kwaliteit van onderwijzend personeel, onderzoek, innovatie en technologische ontwikkeling. 

 

Openbare universiteiten iets beter

 

Op het gebied van prestaties van onderwijzend personeel scoren de particuliere universiteiten net iets beter dan de openbare, maar als het gaat om innovatie en onderzoek behalen de openbare universiteiten betere resultaten.

 

Productiviteit

 

De openbare universiteit Pompeu Fabra de Barcelona scoort wat productiviteit betreft het beste. Hierbij werd gekeken naar het aantal publicaties dat een universiteit jaarlijks afgeeft, hoeveel patenten er worden aangevraagd en hoeveel studenten er jaarlijks uitvallen. Het minst productief was de particuliere universiteit Oberta de Catalunya.

 

Regionaal

 

Regionaal gezien scoren universiteiten in de regio Madrid, Barcelona en Valencia het best en die in de regio La Rioja het minst goed. Bovengemiddelde universiteiten zijn vooral te vinden in de regio’s Catalonië, Navarra, Cantabrië, Valencia, Madrid en de Balearen.

 

Diverse rankings

 

Op de site van U-ranking zijn meerdere uitkomsten te zien. Zo staat wat productiviteit betreft universiteit Pompeu Fabra de Barcelona op de eerste plaats, maar als bijvoorbeeld de resultaten van onderwijzend personeel, onderzoek, innovatie en technologische ontwikkeling  bij elkaar worden opgeteld, dan komt universiteit Complutense als eerste uit de bus. Wordt er alleen naar de kwaliteit van het onderwijzend personeel gekeken, dan blijkt universiteit Deusto het best te scoren en als de nadruk ligt op onderzoek dan staat universiteit Autónoma de Barcelona op één. Op het gebied van innovatie en technologische ontwikkeling scoort universiteit Politécnica de Catalunya dan weer het best.

 

Bezuinigingen

 

Bij ongeveer een derde van de openbare universiteiten is een lichte terugloop zichtbaar op de productiviteit. Waarschijnlijk komt dit doordat in de afgelopen jaren 5% van het personeel is wegbezuinigd en ongeveer 600 miljoen euro minder in onderzoek en innovatie werd gestoken.

Dit vind je misschien ook leuk