Nieuwe film van Alejandro Amenábar in Spaanse bioscopen

door admin
Nieuwe film van Alejandro Amenábar in Spaanse bioscopen

Na de historische spektakelfilm Ágora uit 2009, keert Amenábar terug naar het horror- en thrillergenre van zijn film Tesis uit 1996. Voor de film Regresión, met in de hoofdrollen de Britse actrice Emma Watson en de Amerikaanse acteur Ethan Hawke, liet Amenábar zich inspireren door horrorfilms uit de jaren zestig en zeventig zoals The Exorcist, Rosemary’s baby en The Omen.

Regresión

De titel die Amenábar voor zijn film koos refereert ongetwijfeld aan een gebeurtenis uit de jaren tachtig in Amerika. Virginia McMartin, directrice van een kleuterschool, werd door een moeder ervan beschuldigd kleuters te mishandelen en bloot te stellen aan satanische rituelen. Alle kinderen werden vervolgens langdurig ondervraagd en ondergingen een zogenaamde regressietherapie die er uiteindelijk toe leidde dat de kinderen met vreemde verhalen op de proppen kwamen. De betreffende moeder bleek echter zelf aan paranoïde schizofrenie te lijden. In de jaren tachtig heerste er in Amerika een grote angst voor satanisme wat zelfs leidde tot collectieve hysterie.

Verhaal

De film Regresión speelt zich in 1990 af in Minnesota. Detective Bruce Kenner onderzoekt de zaak van Angela Gray die haar vader beschuldigt van verkrachting. In eerste instantie ontkent deze de feiten, maar komt plotseling toch met een bekentenis. Er wordt een psycholoog op de zaak gezet om uit te zoeken wat zich in werkelijkheid heeft afgespeeld. Maar naarmate het onderzoek zich verder ontwikkelt, openbaren zich steeds meer duistere mysteries.

Alejandro Amenábar

Amenábar (1972), zoon van een Spaanse moeder en een Chileense vader, studeerde filmwetenschappen in Madrid en is een van de invloedrijkste Spaanse filmregisseurs. Hij regisseerde eerder vijf films: de thriller Tesis (1995), Abre los ojos (1997), The Others (2001), Mar adentro (2004) en Ágora (2009). In 1996 won hij een Goya award voor zijn film Tesis en in 2001 voor zijn film Los otros. Voor Mar adentro won hij in 2005 zowel een Goya award als een Oscar voor de beste niet Engelstalige film.

Regression zal op 12 november in première gaan in de Nederlandse bioscopen.

Dit vind je misschien ook leuk