Spaanse consumentenbond: gooi geen eten weg

door admin
Spaanse consumentenbond: gooi geen eten weg

Elke week wordt er 1,3 kilo per huishouden in Spanje aan eten en drinken weggegooid. De meeste verspilling komt voor rekening van huishoudens (42%), gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie (39%). Daarna volgen nog horecabedrijven (14%), winkels en distributiecentra (5%).

Goede bestemming

De Spaanse consumentenorganisatie OCU is een actie gestart om bovengenoemde aantallen te reduceren en er via nieuwe regelgeving voor te zorgen dat veel meer levensmiddelen een goede bestemming krijgen. Men wil maatregelen nemen zodat supermarkten hun bijna-verlopen producten voor een lagere prijs mogen verkopen of op andere manieren worden gestimuleerd hun verspilling drastisch te reduceren. Hetzelfde geld voor de voedingsmiddelenindustrie, de horeca en natuurlijk privé-huishoudens.

Stop verspilling

Want het geeft te denken als bijna eenderde van alle voeding in de afvalbak belandt terwijl er nog steeds gezinnen zijn die voor hun eerste levensbehoeften zijn aangewezen op voedselbanken en andere hulp. OCU vindt dit niet houdbaar en roept consumenten op de actie #StopDesperdicios (stop verspilling) te steunen.

Voorgestelde maatregelen

Zo zouden personen en bedrijven betrokken bij de productie, distributie en verkoop van voedingsmiddelen gemakkelijker eten moeten kunnen doneren aan voedselbanken, aan de industrie die voedsel verwerkt tot diervoeding, aan bedrijven die compost produceren of voor de productie van biogas of anders. Elke actie of bezigheid wordt veroordeeld waarbij eten dat nog prima geconsumeerd kan worden wordt vernietigd. Ook zouden er meer fiscale voordelen moeten gaan gelden voor donaties. Tot slot moeten uiterste houdbaarheidsdata zijn gestoeld op veiligheidscriteria en niet op economische belangen.

Wie het met bovenstaande maatregelen eens is en ook een bijdrage wil leveren aan minder voedselverspilling, kan hier zijn of haar gegevens invullen en daarmee de actie steunen.

Dit vind je misschien ook leuk