Nieuwe patstelling dreigt na Spaanse verkiezingen

door admin

Voor de derde keer naar de stembus of kiezen de socialisten van de PSOE voor een moeizaam huwelijk met aartsrivaal Partido Popular? De verwachtingen in Spanje waren hooggespannen: zou de patstelling van de vorige algemene verkiezingen doorbroken worden? Toen werd de rechtse Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy de grootste, maar zonder een meerderheid van de stemmen te halen. Opiniepeilingen van de laatste weken voor de verkiezingen wezen erop dat die patstelling doorbroken zou worden. Niet ten gunste van de PP, maar voor het nieuwe linkse blok bestaande uit de jonge protestpartij Podemos van Pablo Iglesias en Izquierda Unida (verenigd links) van de marxist Alberto Garzón. Zij vormden samen de gelegenheidscombinatie Unidas Podemos.

Het is anders gelopen dan de opiniepeilers hadden voorspeld: de PP werd weer de grootste, met 137 zetels (+14), gevolgd door de PSOE (socialisten) met 85 zetels (-5). Pas op de derde plaats eindigde de combinatie Unidas Podemos met slechts 71 zetels (+2). De Ciudadanos (burgerij) van Albert Rivera eindigde met 32 zetels als vierde (-8). Deze uitslag doorbreekt de patstelling niet, maar geeft de PSOE wel een sleutelpositie in handen. Slaat zij rechtsaf om met aartsrivaal PP te gaan regeren of linksaf met Iglesias en Garzón? Daarvoor is overigens nog wel de deelname van de Ciudadanos voor nodig, iets waarvan Spanje kenner John van Kampen tegenover FTM opmerkte: ‘dat doet Ciudadanos nooit’. Dat lijkt aannemelijk, want deze verkiezingen moesten worden gehouden omdat de drie partijen – Podemos, PSOE en Ciadadanos – er na de vorige niet in slaagden het eens te worden en een coalitie te vormen(…)

Follow the Money

Lees de rest van dit artikel van Jean van Wanningen op Ftm.nl. De afkorting FTM staat voor Follow the Money. Dit is een journalistieke beweging met als doel: onderzoek doen naar mensen, systemen en organisaties die zich (financieel-economisch) misdragen en daarmee schade aanrichten aan grote groepen in de samenleving. Het gaat om radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. Follow the Money is daarbij het redactionele Leitmotiv. Tegelijk wil de redactie ook constructief mogelijke oplossingen in beeld brengen. Breken en bouwen en samen met (toekomstige) leden Nederland eerlijker én beter maken. Lezers kunnen via deze link een financiële bijdrage leveren en de redactie steunen in haar belangrijke werk. 

Dit vind je misschien ook leuk