Grote overwinning voor PP in Galicië

door admin
Grote overwinning voor PP in Galicië

De socialisten blokkeren deze en zouden met deze verkiezingsuitslagen een toontje lager kunnen gaan zingen. De partij is intern al enigszins verdeeld over al of geen steun en is van plan daar begin oktober over bijeen te komen.

In Rajoy’s thuisland Galicië behield de PP de absolute meerderheid en won 41 zetels. Dat zijn er drie meer dan het aantal zetels dat nodig is voor een absolute meerderheid. In Baskenland verloor de partij één zetel om uit te komen op een totaal van 9. Hier wonnen de nationalisten van de PNV met 29 zetels. Samen met de eveneens nationalistische partij Bildu is er een absolute meerderheid. De huidige premier Iñigo Urkullu zit al sinds 2012 in het zadel en kan zodoende aan een nieuwe termijn beginnen.

Verlies PSOE

In beide regio’s leidde de sociaaldemocraten verlies. De PSOE kwam in Baskenland met een verlies van 7 zetels uit op een nieuw totaal van 9 en in Galicië verloor de partij 4 zetels om uit te komen op een totaal van 14. In deze regio komt de linkse protestpartij Podemos op de derde plaats te staan met 14 zetels. Podemos deed het ook goed in Baskenland met 9 zetels. Twee meer dan de PSOE.

Dit vind je misschien ook leuk