Uniek ecologisch project in Marbella

door admin
Uniek ecologisch project in Marbella

De stichting Arboretum Marbella is gehuisvest op een grote lap grond aan de rand van Marbella. De stichting is hier al vier jaar bezig met een uniek project dat graag mensen wil inspireren en onderwijzen op het gebied van duurzaamheid en het op ecologische wijze telen van groenten en fruit. Uit alles in de drie delen van het Arboretum en de wijze waarop zaken worden aangepakt, spreekt de liefde voor onze planeet en de wens om die nog zolang mogelijk in een zo goed mogelijke staat te behouden voor mens en dier.

De naam die het project kreeg, verwijst al naar het voornaamste doel. Een arboretum of bomentuin is een bomenverzameling in een tuin of een park. Deze verzameling is doorgaans aangelegd met het doel om kennis te vergaren voor wetenschappelijke en educatieve doeleinden. Inwoners van de stad kunnen er gebruik van maken.

In Marbella zijn nu 30 ecologische groentetuinen beschikbaar die werden toegewezen en verloot onder daarvoor in aanmerking komende inwoners van de stad en drie openbare basisscholen. Men kan eigen groenten en fruit kweken en is vrij in alles, behalve dat het gebruik van chemische middelen absoluut is verboden. 

Alejandro Cesar Orioli is de initiatiefnemer en directeur van Arboretum Marbella en leidde ook de dames van Ellas rond. Onvermoeibaar en bevlogen vertelde hij over het hoe en waarom van dit unieke, ecologische en publieke project. Met rondleidingen, workshops, cursussen en publicaties over de bevindingen proberen Orioli en zijn collega’s mensen allerlei zaken bij te brengen op het gebied van duurzaamheid en milieu. 

Ecologisch toilet

Een ander uniek project op het terrein van Arboretum Marbella is het ecologische project, dat in het Spaans ook baño seco wordt genoemd. Een toilet volledig ecologisch geconstrueerd met riet, gras, touw, klei en stenen. Over een week of twee zal dit toilet gereed zijn voor gebruik en heeft dan de eer het allereerste ecologische toilet in een openbaar park van Spanje te zijn. Meer hierover in de video op deze pagina.

Belangstellenden kunnen Arboretum Marbella dagelijks bezoeken tussen 9 en 20 uur. Kijk op de website voor meer informatie (in het Spaans). Zeker is in elk geval na de bijeenkomst dat het Arboretum kan rekenen op de steun van enkele nieuwe ambassadrices onder de Ellas-leden.

Dit vind je misschien ook leuk