Coronathuistest binnenkort verkrijgbaar in Spaanse apotheek

door admin
Coronathuistest binnenkort verkrijgbaar in Spaanse apotheek

Het gaat dus niet om tests die een actieve infectie aantonen met aanwezigheid van virusmateriaal in de slijmvliezen, maar om de aanwezigheid van de antilichamen IgM en IgG in het bloed. Deze uitslag geeft alleen informatie over het al dan niet doorgemaakt hebben van covid-19.  

CE-keurmerk

Tot dusver waren er bij de Spaanse apotheken nog geen coronatests verkrijgbaar omdat er nog veel onduidelijkheid bestond over de wettelijke regelgeving. Twee producenten hebben inmiddels bij het Spaans Medicijnagentschap (AEPMS) goedkeuring aangevraagd voor het commercialiseren van de thuistest, waarvan er één volgens de eigen website inmiddels groen licht heeft gekregen. Bronnen van het Spaans ministerie van Volksgezondheid hebben laten weten dat zodra een thuistest goedgekeurd wordt in een van de EU-lidstaten en het CE-keurmerk heeft, commercialisering van de test in ieder ander EU-land toegestaan is. 

Alleen op recept

In Spanje zijn de tests alleen op recept verkrijgbaar. Het AEMPS doet samen met het Instituto de Salud Carlos III nog onderzoek naar de overige fabrikanten van de coronathuistests. De testkit bevat een plastic staafje, buffervloeistof en een bloedprikker waarmee een druppel bloed uit een vinger kan worden verkregen. Aan het bloed moet een druppel van de buffervloeistof worden toegevoegd waarna na enkele minuten zichtbaar is of de test negatief is, of er antilichamen in het bloed aanwezig zijn (positief), of beiden. 

De prijs van de thuistests is nog niet bekend, maar sinds het voorjaar zijn ze al voor rond de tien euro via het internet te verkrijgen. Fabrikanten garanderen een hoge betrouwbaarheid van de testuitslag, maar microbiologen van de publieke gezondheidszorg betwijfelen dat. Daarbij is het goed om te weten dat de uitslag van deze thuistests niets zegt over een huidige infectie, maar alleen aangeeft of in het verleden een corona-infectie is doorgemaakt. 

Uitslag niet altijd betrouwbaar en kan verwarrend zijn

Hoofd van de afdeling infectieziekten van het ziekenhuis Sant Pau in Barcelona, Joaquín López-Contreras, waarschuwt er dan ook voor dat de thuistests verwarring kunnen veroorzaken en een vals gevoel van veiligheid kunnen geven. Antilichamen tegen het coronavirus zijn namelijk pas een paar dagen na het ontstaan van de infectie in het bloed aanwezig, terwijl iemand in die eerste dagen wel al andere mensen kan besmetten. Daarbij is nog niet met zekerheid te zeggen dat ook de lichte en symptoomvrije infecties in de tests naar voren komen. Ten slotte kan zich een situatie voordoen dat het antilichaam IgM in het bloed aanwezig is, terwijl er geen sprake is geweest van een infectie met het coronavirus, maar met een ander virustype. Omdat bovendien nog onduidelijk is hoe lang iemand met de opgebouwde antistoffen beschermd is, kan met een positieve thuistest niet worden uitgegaan van volledige immuniteit voor het coronavirus. 

De apotheken in Spanje willen met het verkopen van de thuistests bijhouden welke personen antistoffen tegen het coronavirus in het bloed hebben en met wie zij in contact zijn geweest. Als een thuistest positief blijkt te zijn, is de betreffende persoon niet verplicht om daarvan melding te maken bij de huisarts. 

Dit vind je misschien ook leuk