Amancio Ortega doneert opnieuw voor miljoenen aan ziekenhuisapparatuur

door admin
Amancio Ortega doneert opnieuw voor miljoenen aan ziekenhuisapparatuur

De protontherapie-apparatuur heeft als bestemming de openbare ziekenhuizen in Barcelona en Madrid (twee in elke stad), en ook in A Coruña, Malaga, Sevilla , Valencia, Bizkaia en Gran Canaria. Dit staat in de overeenkomst die dinsdagmiddag in het regeringspaleis Moncloa is ondertekend door de stichting, de centrale overheid en de begunstigde autonome gemeenschappen.

Volgens de premier zal de donatie voldoen aan de “huidige en toekomstige behoeften” van de volksgezondheid en zal ook het “klinische onderzoek met deze behandeling” versnellen. Het ministerie van Volksgezondheid voert de aankoop van de apparatuur uit in vier jaarlijkse termijnen. “Dankzij de inzet van de Stichting,” vervolgde Pedro Sánchez, zullen de kosten van de uitrusting voor de nationale schatkist “nul euro” zijn.

José Arnau Sierra, vice-president van de Amancio Ortega Foundation, gaf aan dat de nieuwe overeenkomst een aanvulling is op een eerder programma, ook gefinancierd door de stichting van de eigenaar van Inditex. Hierbinnen werden voor 77 miljard euro “450 teams” gefinancierd “voor de diagnose en behandeling van kanker in openbare ziekenhuizen in heel Spanje en die zich momenteel in de laatste fase bevinden.”

“Het doel is om kankerbehandeling met behulp van protonversnellers te implementeren in het Spaanse volksgezondheidssysteem. Deze geavanceerde technologie was een van de doelstellingen van zorgprofessionals en overheidsmanagers”, voegde Arnau Sierra eraan toe.

Manel Algara, hoofd van de afdeling Oncologie van Hospital del Mar (Barcelona), legt uit dat het voordeel van protonentherapie is dat het straling op “een meer precieze manier” en “met een lagere integrale dosis” levert, waardoor de totale straling die de patiënt ontvangt, wordt verminderd. “Dit is erg belangrijk voor kankergevallen bij kinderen, omdat het het risico dat ze na 20 of 30 jaar een tweede kanker krijgen, aanzienlijk vermindert.

Controversiële donaties

Donaties aan de volksgezondheid, zoals die van de Amancio Ortega Foundation, vormden de afgelopen jaren onderwerp van controverse. Het verzet keert zich tegen een model waarin openbare diensten die normaliter met belastinginning worden gefinancierd nu afhankelijker worden van privé-initiatieven. Kritiek is er ook op het feit dat Ortega met zijn multinational niet alle belasting in Spanje zou afdragen waardoor de schatkist geld misloopt dat juist voor dit soort doeleinden ingezet zou kunnen worden. Voorstanders vinden elke bijdrage aan het Spaanse gezondheidssysteem wenselijk. 

Dit vind je misschien ook leuk