Spaanse gezondheidszorg zwaar onderhevig aan bezuinigingen

door admin
Spaanse gezondheidszorg zwaar onderhevig aan bezuinigingen

Door de crisis is de Spaanse overheid al sinds 2008 flink aan het bezuinigen geslagen. Omdat in Spanje de regio’s voor een groot deel zelf hun zorg regelen, verschillen de effecten van de crisis op het zorgbudget ook per gebied in Spanje.

Zo werd het budget voor de gezondheidszorg in Extremadura met bijna 22 procent verlaagd tussen 2010 en 2014. Het totale budget hier bedraagt nu 1,6 miljard euro. De Balearen hebben nu meer te besteden dan twee jaar terug. Hier steeg het budget met 1,6 procent tot een totaal van 1,2 miljard euro. De regio Murcia voerde na Extremadura de meeste bezuinigingen door, zodat het budget daar nu 18 procent lager ligt met 1,6 miljard euro totaal. Castilla La Mancha bezuinigde met 18 procent.

Grootste budgetten

De regio’s Andalusië en Catalonië hebben met meer inwoners ook de grootste zorgbudgetten van Spanje, maar moesten ook flinke bezuinigingen doorvoeren. In Andalusië is het budget nu 8,2 miljard euro. Dat is 16,5 procent minder dan in 2010. Catalonië heeft met 8,3 miljard euro het hoogste zorgbudget van Spanje. Dit is wel 16 procent minder dan vier jaar geleden.

In Madrid werd amper bezuinigd. Het budget van nu is slechts 1,4 procent later dan twee jaar terug en komt op een totaal van 7 miljard euro. De gemiddelde daling van de zorgbegrotingen van alle deelstaten ligt op 11 procent.

Dit vind je misschien ook leuk