Spanjaarden waarderen publieke gezondheidszorg met 6,4

door admin
Spanjaarden waarderen publieke gezondheidszorg met 6,4

Spanjaarden geven gemiddeld 6,4 punten op de schaal van 0 tot 10 voor hun publieke gezondheidszorg. Daarbij vinden 8 van de 10 personen de aandaht die ze kregen goed tot heel goed. 66 procent van de Spanjaarden is van mening dat de publieke gezondheidszorg goed tot zeer goed functioneert.

Wel is men van mening dat er een aantal veranderingen nodig zijn. 68 procent wil verbeteringen in de eerste algemene consults bij de gewone huisarts, 53 procent bij consults bij de specialist, 63,5 procent bij ziekenhuisopname en 63 procent wil dat er zaken veranderen op de spoedeisende hulp. 

In alle gevallen is de voorkeur voor het publieke gezondheidszorgsysteem toegenomen ten opzichte van de laatste peiling in 2012 met de hoogste totaalwaardering van de laatste vijf jaar.

Het meest gewaardeerd wordt de nabijheid van de gezondheidscentra (centro salud) met 8 punten van de 10. Gevolgd door het beschikbare instrumentarium en de technologische middelen die voor handen zijn met een waardering van 7,6 punten. In de ziekenhuizen wordt hetzelfde hoog gewaardeerd en pas daarna de zorg die men krijgt van de verpleegkundigen met 7,5 punten en de artsen met 7,4 punten. In de derde plaats krijgt de waardering voor de medische informatie die men verkrijgt 7,4 punten. In dit geval is de waardering het hoogst sinds 2008.

Wachtlijsten

Volgens ruim 84 procent van de ondervraagden moeten de criteria van de chirurg prevaleren boven andere om te bepalen of iemand hoger of lager op de wachtlijst geplaatst dient te worden. Op de tweede plaats dient beoordeeld te worden in hoeverre de te opereren persoon als gevolg van het gezondheidsprobleem zijn onafhankelijkheid verliest (ruim 35%) en in de derde plaats met 29 procent moet rekening gehouden worden met de datum waarop de patient op de wachtlijst kwam te staan.

Dit vind je misschien ook leuk