2014: het jaar van nieuwe Spaanse koning Felipe VI

door admin
2014: het jaar van nieuwe Spaanse koning Felipe VI

Met het aantreden van Felipe VI, die zijn vader Juan Carlos opvolgde, zou een nieuw tijdperk aanbreken. De populariteit van het koningshuis was de afgelopen jaren sterk tanende doordat leden van het koningshuis met allerlei schandalen in het nieuws kwamen. 

 

Intentie

 

De nieuwe koning kondigde bij zijn kroning op 19 juni 2014 veranderingen aan. Beloftes waarvan vooralsnog meer de intentie dan het resultaat zichtbaar is. Zo reageerde zijn vrouw koningin Letizia onlangs op een noodkreet van een 12-jarig meisje dat om hulp vroeg voor haar ontslagen moeder. De koningin schreef terug dat de zaak haar ‘volle aandacht heeft’. 

 

Op kerstavond zal de kersttoespraak voor het eerst sinds het bestaan van de constitutionele democratie niet uitgesproken worden door Juan Carlos, maar door zijn zoon. Spanje is benieuwd of de inhoud van de toespraak wezenlijk vernieuwend zal zijn.

 

Tien voorbeelden van zes maanden koningschap Felipe VI

 

De Spaanse krant 20 Minutos benoemt tien onderwerpen die het eerste half jaar van Felipes kersverse koningschap kenmerken.

 

Voortzetting van tradities

 

Tijdens zijn eerste maanden als koning werd duidelijk dat Felipe niet van plan was alle tradities overboord te gooien. Zo verbleef de koninklijke familie tijdens de vakantie, net als voorgaande jaren, op paleis Marivent in Palma de Mallorca en deed Felipe voor de dertigste keer mee aan de zeilwedstrijd Copa del Rey.

 

Traditioneel officieel bezoek

 

Het kroningsritueel was sober en a-kerkelijk, wat opgevat kon worden als een progressieve onderstreping van de scheiding van kerk en staat. Het eerste officiële staatsbezoek stond daarmee opvallend in contrast. Het koninklijk echtpaar bezocht het Vaticaan en paus Francisco. Bij het bezoek was Letizia in het wit gekleed, traditioneel voor  katholieke koninginnen.

 

Nieuwe kring van vertrouwelingen

 

Bij zijn aanstelling omringde Felipe zich met een nieuwe kring van vertrouwelingen. Binnen de oude staf vielen diverse ontslagen en nieuwe gezichten kregen functies als Hoofd Communicatie en Chef van het Koninklijk Hof.

 

Inkrimping koninklijk huis

 

De samenstelling van het koninklijke huis werd aangepast. Zo zijn de zussen van Felipe geen lid meer van het koninklijk huis, mede door de betrokkenheid van infanta Cristina bij het corruptieschandaal Nóos. Juan Carlos en zijn vrouw Sofía blijven wel lid van het koninklijk huis en ze dragen de eretitels reyes honoríficos.

 

Speciale aandacht voor Catalonië

 

Tijdens zijn inauguratierede besteedde Felipe aandacht aan de officiële regionale talen die naast het Castiliaans (Spaans) binnen Spanje gesproken worden: het Catalaans, Baskisch, Galicisch en Aranees. Niet-officiële, maar veelgesproken talen zijn ook nog het Asturisch en Aragonees. Een koning hoort politiek neutraal te zijn, maar dat belette Felipe er niet van om tijdens zijn bezoek aan Catalonië op 5 december de Catalaanse president uitgesproken hartelijk tegenmoet te treden. Felipe sprak zijn intentie uit om alle autonome presidenten dichter bij elkaar te brengen, wat met de gespannen verhoudingen die Catalonië en Baskenland met centraal Spanje hebben niet eenvoudig zal zijn.

 

Restricties in werkzaamheden koninklijke familie

 

Familieleden van de koning krijgen voor publiek optreden niets betaald. Ook is er een gedragscode ingesteld waarin geregeld staat hoe de bewoners van het koninklijk paleis om dienen te gaan met ontvangen geschenken.

 

Transparantie en soberheid

 

De nieuwe koning beloofde bij zijn aanstelling integer, eerlijk en transparant te handelen. Een onafhankelijke instantie gaat de uitgaven controleren. Als teken van soberheid kondigde hij aan hetzelfde salaris te willen ontvangen als wat hij ontving toen hij nog kroonprins was: 146.375 euro bruto per jaar.

 

Cristina op de zijlijn

 

Als gevolg van de beschuldigingen van betrokkenheid bij het Nóos-schandaal is prinses Cristina niet alleen geen lid meer van het koninklijk huis, maar vertoont ze zich ook steeds minder vaak bij publieke officiële optredens van de koninklijke familie.

 

Koning met eigen agenda

 

Felipe vertegenwoordigde Spanje begin december op de Cumbre Iberoamericano. Daar liet hij zien dat hij ook eigen agendapunten had zoals het bevorderen van de samenwerking met Spaanse immigranten in Mexico. Felipe vaart op bepaalde punten een totaal andere koers dan zijn vader. Zo hield Felipe onlangs een receptie op het koninklijk paleis voor homoseksuele groeperingen en uitte hij openlijk zijn bezorgdheid over de klimaatverandering.

 

Actief op sociale media

 

Dat Felipe een moderne koning is, blijkt uit het Twitteraccount van het koninklijk paleis Zarzuela. Vele officiële berichten, foto’s, felicitaties en andere berichten vanuit het koninklijk huis worden inmiddels door 179.000 volgers op Twitter gevolgd.

Dit vind je misschien ook leuk