30 duizend banen verloren in Spanje bij massaontslagen grote bedrijven

door admin
30 duizend banen verloren in Spanje bij massaontslagen grote bedrijven

Voor de meeste van deze 30 duizend verloren gegane banen is een definitieve ontslagregeling ERE getroffen, voor een aanzienlijk kleiner deel gaat het om alternatieve regelingen zoals vervroegde pensioen- of vrijwillige vertrekregelingen.  

Toerisme 

NH Hotel Group maakte in februari dit jaar bekend 295 banen te zullen schrappen. Dat zijn er uiteindelijk met 187 ontslagen een stuk minder geworden. Binnen de zwaar getroffen toeristische sector heeft ook cruisemaatschappij Pullmantur aangekondigd afscheid te nemen van 300 werknemers en Iberostars reisafdeling W2M ontslaat met 246 werknemers zelfs bijna de helft van het personeelsbestand. Bij Iberia worden geen ERE-regelingen getroffen, maar verdwijnen 2.344 werknemers van de loonlijst omdat hun tijdelijke contract niet wordt verlengd.   

Industriële sector

Ook in de autosector heeft de pandemie tot een groot aantal gedwongen ontslagen geleid. Zo worden in de Ford-fabriek in Almussafes (Valencia) 630 tijdelijke ERTE-regelingen omgezet in een definitieve ontslagregelingen. Binnen deze sector zijn ook 99 werknemers van autobandenfabrikant Euromaster hun baan definitief kwijtgeraakt. Bosch Autoservice verplaatst zijn productie van Barcelona naar Polen waarmee 336 banen in Spanje verloren zijn gegaan. 

Bij windturbineproducent Siemens Gamesa heeft de sluiting van de fabrieken in As Somozas en Cuenca het afscheid van 266 betekend en metaalproducent Tubacex treft een ERE-regeling voor 129 van zijn werknemers. 

Foodsector

Ondanks dat de crisis in eerste instantie geen grote klappen uitdeelde aan de levensmiddelenindustrie, heeft de langdurige sluiting van de horeca toch grote gevolgen gehad. Zo heeft Heineken Spanje voor 228 van de werknemers een vervroegde pensioenregeling getroffen. Coca-cola European Partners neemt na de sluiting van de fabriek in Málaga afscheid van 360 werknemers. Zuivelproducent Pascual halveert het personeelbestand met het definitieve ontslag van 137 werknemers. Het internationale reorganisatieplan van Danone heeft 160 ontslagen in Spanje en Portugal tot gevolg. Wereldwijd verdwijnen er bij dit bedrijf niet minder dan 1.850 banen. Horecagigant Beer&Food (van o.a. Tommy Mel’s en Gambrinus) ontslaat 125 van zijn werknemers en foodservicebedrijf Eurest Compass treft voor 400 werknemers een ERE-regeling. 

Retail

Naast de dalende vraag naar producten heeft ook de toegenomen digitalisering in de Retail sector voor overbodig personeel gezorgd. Als gevolg van de verkoop online heeft het Spaanse warenhuis El Corte Inglés een aantal weken geleden een regeling voor niet minder dan 3.292 werknemers getroffen. Het gaat met name om vrijwillige ontslagregelingen voor het winkelpersoneel. H&M heeft om dezelfde reden 1.100 ERE-regelingen getroffen en sluit dit jaar nog 30 van de winkelfilialen in Spanje; Adolfo Domínguez neemt met 300 ontslagen afscheid van 30 procent van het personeelsbestand. Daarbij zijn de ontslagen die het gevolg zijn van de Inditex-strategie om tot 2022 nog 300 filialen te sluiten nog niet bij opgeteld. De sluiting van 91 Douglas-filialen in Spanje betekent baanverlies voor 500 werknemers en de onlangs na 27 jaar voorgoed gesloten iconische speelgoedketen Imaginarium betekent het ontslag voor meer dan honderd werknemers. Witgoedketen Worten ten slotte, sluit 14 filialen waarmee het bedrijf 212 werknemers van de loonlijst kan halen. 

Financiële sector 

De meeste ontslagen in Spanje zijn echter geregistreerd in de bankensector waar in het afgelopen jaar grote fusies en digitaliseringsprocessen voor massaal baanverlies hebben gezorgd. Hier verdween bijna twee derde van de in totaal 30 duizend verloren gegane banen. Dat komt neer op 10 procent van alle banen binnen de financiële sector. 

Eind 2020 voerde Banco Santander de grootste ontslagronde uit haar geschiedenis door met het definitieve ontslag van 3.572 werknemers. BBVA is nog met de vakbonden in onderhandeling over het ontslag van 3000 werknemers en ook Ibercaja schrapt 750 van de huidige banen. Bij Sabadell zijn 1.817 werknemers hun baan kwijtgeraakt en de overname van CaixaBank door Bankia zal niet minder dan 8000 definitieve ontslagregelingen tot gevolg hebben. De onlangs goedgekeurde fusie tussen Unicaja en Liderbank kost de Spaanse arbeidsmarkt nog een 2000 banen. 

Dit vind je misschien ook leuk