82 mensen omgekomen bij verkeersongevallen in mei in Spanje

door admin
82 mensen omgekomen bij verkeersongevallen in mei in Spanje

Dat blijkt uit gegevens recent gepubliceerd door DGT (Algemeen Directoraat Verkeer). Opmerkelijk is dat de mobiliteit op de weg vergelijkbaar was met mei vorig jaar, met 36,8 miljoen langeafstandsbewegingen.

Daling op jaarbasis

Uit het rapport van de DGT blijkt dat er tot nu toe dit jaar, tot eind mei, 412 mensen zijn omgekomen bij verkeersongevallen, wat een daling van 6% is ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Hoewel het totale aantal dodelijke slachtoffers is afgenomen, is er een lichte stijging te zien in het aantal doden op conventionele wegen.

Van de overledenen in mei bleken 8 personen geen gebruik te hebben gemaakt van veiligheidsvoorzieningen op het moment van het ongeval. Zes automobilisten en één bestelwagenbestuurder droegen geen gordel, terwijl één fietser geen helm droeg.

Het type ongeval met het hoogste aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers was off-road, waarbij alleen het beschadigde voertuig betrokken was. In de maand mei zijn 39 mensen omgekomen bij dit type ongeval waarbij bestuurders eenzijdig de controle over het stuur verliezen en van de weg raken. 

Er was echter een afname te zien in het aantal doden door botsingen en overreden voetgangers. Het aantal doden door botsingen bedroeg 29, vergeleken met 38 in mei vorig jaar, terwijl er 5 voetgangers overleden door aanrijdingen, in vergelijking met 6 in mei 2022.

Per regio

Wat betreft de regio’s, was er een toename van het aantal ongevallen in Galicië, met 7 doden meer dan in mei 2022. Aan de andere kant heeft Andalusië het aantal ongevallen het meest weten te verminderen, met 12 minder doden.

In Ceuta en Melilla werden in mei van dit jaar geen dodelijke ongevallen gemeld, net als in de Canarische Eilanden, La Rioja en de Valenciaanse Gemeenschap, waar het aantal ongevallen ten opzichte van 2022 is gedaald.

De dagen met de meeste dodelijke slachtoffers waren vrijdag 5 mei en zaterdag 6 mei, met respectievelijk 5 en 6 doden. Er waren ook twee dagen zonder doden: donderdag 11 mei en woensdag 17 mei.

Het blijft van groot belang om verkeersveiligheid serieus te nemen en alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk