Aangeklaagde Nederlandse spermadonor doneerde ook in Spanje

door admin
Aangeklaagde Nederlandse spermadonor doneerde ook in Spanje

Stichting Donorkind zet zich in voor de hereniging van kinderen met hun biologische ouders. Jonathan M. heeft de Nederlandse wet overtreden die een maximum van 25 kinderen per donor voorschrijft. Hij zou verschillende websites hebben gebruikt om contact op te nemen met klinieken in verschillende landen, waaronder Spanje, om zijn sperma te doneren, en heeft zelfs een netwerk opgezet om zijn bedrijf uit te breiden.

Op dit moment is het Nederlandse parlement bezig met het wijzigen van een wet om het aantal families waarmee een donor kan samenwerken te beperken tot 12. De 41-jarige Jonathan wordt geconfronteerd met juridische stappen van Donorkind en een vrouw die een kind heeft gekregen door zijn spermadonatie.

De ontdekking dat M. de wet overtrad, werd gedaan nadat talloze vrouwen die in contact waren met Donorkind uiteindelijk vaststelden dat ze kinderen hadden gekregen van Jonathan. Een paar jaar geleden was zijn naam al op een zwarte lijst gezet nadat was ontdekt dat hij alleen al in Nederland 102 kinderen had gekregen dankzij zijn samenwerking met 11 klinieken.

De Nederlandse wetgeving, door ABC een van de meest geavanceerde op het gebied van geassisteerde voortplanting genoemd, beperkt het aantal kinderen tot 25 om de volgende redenen: om onvrijwillige incest tussen broers en zussen te voorkomen die niet als zodanig bekend of erkend zijn, om mogelijke rechtszaken over erfenissen tegen te gaan en om mogelijk optredende psychologische problemen te te voorkomen voor de nakomelingen als gevolg van de wetenschap dat ze een directe bloedlijn delen met tientallen of zelfs honderden mensen. 

Internationaal bedrijf

De zaak van Jonathan M. gaat veel verder. Volgens de eerder genoemde stichting heeft hij een netwerk opgezet om zijn sperma te doneren aan andere landen, waaronder Spanje. Zo zou hij zo’n 550 kinderen over de hele wereld hebben. Hij zou verschillende websites gebruiken om contact op te nemen met de klinieken die geen informatie met elkaar deelden. Dat bood hem een perfecte gelegenheid om zijn bedrijf (voor elke spermadonatie wordt tussen de 10 en 20 euro betaald) te runnen en zelfs internationaal te maken.

Dit vind je misschien ook leuk