Ponsatí had het Hooggerechtshof uitgedaagd om een bevel tegen haar af te dwingen wegens ongehoorzaamheid, waarin stond dat ze werd beschermd door haar Europese immuniteit. Ze riskeert geen gevangenisstraf en zal waarschijnlijk worden vrijgelaten en voor het Hooggerechtshof moeten verschijnen.
Bekijk ook: Puigdemont en twee voormalige Catalaanse ministers niet langer onschendbaar
Detentie blaast “proces” nieuw leven in
El País schrijft dat de detentie van Ponsatí bij haar terugkeer in Spanje het “proces” nieuw leven heeft ingeblazen. De arrestatie werd bekritiseerd door haar collega’s in het Europees Parlement en in de voormalige Catalaanse regering, waaronder Carles Puigdemont en Toni Comín. Zij noemden haar arrestatie “illegaal” en stellen de “onrechtvaardigheid” van het Spaanse rechtssysteem aan de kaak.
Ponsatí moet woensdag in Brussel zijn
Carles Puigdemont heeft er bij de voorzitter van het Europees Parlement op aangedrongen actie te ondernemen zodat Ponsati aanwezig kan zijn bij de volgende zittingen van de kamer. Toni Comín heeft ook zijn ontroering uitgesproken over de tijdelijke terugkeer van zijn “zus in ballingschap”. Beiden hebben erop aangedrongen dat Ponsati woensdag aanwezig moet zijn bij de plenaire vergadering in Brussel.
“Beschamend”
“De vervolging van de ballingen is beschamend, maar aanhoudend geweest”, zei de Europarlementariër tijdens een persconferentie in het Catalaanse College van Journalisten midden in het centrum van Barcelona.
Bekijk ook: Catalaanse leiders verlaten gevangenis na gratie Spaanse koning
Op de vraag of ze zichzelf aan de politie zou overgeven, antwoordde Ponsatí: “We erkennen de bevoegdheid van rechter Llarena niet, het zou inconsistent zijn om dat te doen”. “Als er een arrestatie is, zullen we daarop reageren, ik kan geen voorspellingen doen”, voegde ze eraan toe.
De arrestatie
Dat gebeurde daadwerkelijk enkele minuten later, terwijl ze op weg was naar de wijk El Born, vergezeld door haar advocaat en een handvol demonstranten die haar op straat herkenden. Een agent van de Mossos d’Esquadra sprak haar aan, vroeg om haar identiteitskaart. Daarop liet zij haar euro-parlementaire legitimatie zien. Uiteindelijk stemde ze ermee in om in een auto te stappen en werd ze naar de Ciudad de la Justicia gebracht.
Rechter Larena “ongehoorzaam”
De ‘expresident’ en zijn voormalige adviseur Toni Comín zijn ervan overtuigd dat rechter Llarena, als hij Ponsatí niet toestaat deel te nemen aan de plenaire zitting van het Europees Parlement, de Europese justitie “ongehoorzaam” zal zijn. Dat zei Carles Puigdemont in een geïmproviseerde persconferentie vanuit Brussel.
Tekortkomingen van de Spaanse staat
Volgens de voormalige president van Catalonië heeft Ponsatí “de tekortkomingen van de Spaanse staat aan het licht gebracht”, omdat “een persoon met immuniteit niet kan worden vastgehouden”. Om deze reden heeft hij er bij de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, op aangedrongen om op te treden zodat het EP-lid aanwezig kan zijn bij de volgende zittingen van de kamer en hij gelooft dat het “zeldzaam” zou zijn als ze niet zou handelen.
Bekijk ook: Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging viert vijfde verjaardag van 1-O