Puigdemont toegejuicht in Brussel door Catalaanse burgemeesters

door admin
Puigdemont toegejuicht in Brussel door Catalaanse burgemeesters

Catalonië telt 948 gemeenten. De 200 burgemeesters maken deel uit van de Organisatie van gemeenten die voor een onafhankelijk Catalonië zijn. Ze scandeerden de woorden ‘president’ en ‘libertat’ (vrijheid). Er waren niet alleen Catalanen in de zaal in het Brusselse Bozar, ook politici van de Vlaamse regeringspartij N-VA, Karel Vanlouwe en Vlaams Belang Gerolf Annemans en Barbara Pas waren erbij. Ze werden door Puigdemont als ‘vrienden’ bedankt voor hun steun.

‘Dames en heren burgemeesters, jullie weten niet wat jullie aanwezigheid betekent voor ons, jullie solidariteit, jullie gehechtheid aan de waarden die in gevaar zijn, niet enkel in Catalonië maar ook in heel Europa’, zei Puigdemont. ‘Het stilzwijgen van Europa is pijnlijk voor de Catalaanse inwoners’, voegde hij toe en ‘De burgers vragen zich af waarom Europa zwijgt over dit mishandelen van de democratie. Spanje zal zich moeten verantwoorden voor het internationaal gerecht.’

Tijdens het evenement eisten de aanwezigen de vrijlating van de opgepakte afgezette Catalaanse ministers. Zij worden door de burgemeesters ‘politieke gevangenen’ genoemd. De burgemeesters willen met hun komst de hulp van Europa inroepen. ‘Help ons, Europa, alstublieft’, zo was de oproep van de burgemeester van Girona, Marta Madrenas. ‘Wij doen een beroep op de internationale gemeenschap en de Europese insituties om in te grijpen in deze kwestie die geenszins intern is’.

Puigdemont ging verder en richtte zich tot de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement: ‘Zullen jullie het resultaat van de Catalaanse verkiezingen aanvaarden of gaan jullie Mariano Rajoy en zijn staatsgreep blijven steunen?’ Elders in zijn speecht beschuldigde hij de Spaanse regering en de ‘coalitie van 155’ van ‘fascisme’ en ‘een staatsgreep tegen een legitiem parlement en regering’.

Boodschap voor Europa

Puigdemont verwees aan het eind nog naar de beelden van 1 oktober toen het door het grondwettelijk hof verboden referendum werd gehouden en er confrontaties ontstonden tussen politie en burgers die wilden stemmen. ‘Kijk naar de beelden van 1 oktober. Vanuit mijn optiek, burgers van Europa, is Europa beter beschermd door de mensen die de stembussen en de stemlokalen verdedigden dan door de politie die ons sloeg. Daar bestaat bij mij geen twijfel over’, aldus Puigdemont die daarop een groot applaus kreeg. 

‘Ik heb het gevoel dat het die burgers zijn die het idee van Europa steunen. En dat willen we opbouwen in Catalonië. Niet alleen voor Catalonië, maar voor heel Europa, ontzettend bedankt’, zo zei hij tot slot. 

Dit vind je misschien ook leuk