SEAT verruilt chorizosandwich voor hummus en volkorenbrood

door admin
SEAT verruilt chorizosandwich voor hummus en volkorenbrood

Bij SEAT worden geen chorizosandwiches meer verkocht. Ze vervangen witbrood en verpakte vleeswaren door gezonde lunches zoals volkoren broodjes met hummus, sardientjes, tomaat met kaas of avocado. Ook worden de snacks in de verkoopautomaten vervangen voor gezondere alternatieven.

Verantwoorde snacks goedgekeurd

Dit nieuwe aanbod werd onlangs geproefd en goedgekeurd door vertegenwoordigers van de werknemers van SEAT. Deze alternatieven worden aangeboden binnen het voedingsonderzoek naar de effecten van een gezonde levensstijl.

Het onderzoek wordt gedaan door ziekenhuis Clínic en onderzoekscentrum Irsicaixa in Barcelona. Zeshonderd SEAT-medewerkers fungeren als proefkonijnen binnen het onderzoek dat een jaar zal duren. Het doel is om het gedrag, de eetgewoonten en de levensstijl van de werknemers te volgen en de effecten daarvan op de gezondheid van deze mensen te bestuderen.

Hoop winst te behalen

SEAT heeft de medische gegevens onderzocht die de Arbo-afdeling de afgelopen twintig jaar heeft verzameld. De gezondheid van de werknemers in het algemeen is nu beter dan twintig jaar geleden, maar er is nog steeds een hoop winst te behalen. Van alle werknemers van SEAT rookt 28 procent en 5,3 procent heeft een verhoogde bloeddruk.

Ramón Estruch, adviseur Interne Geneeskunde van ziekenhuis Clínic, zegt: ‘Het doel is om de levensstijl te veranderen, niet alleen de eetgewoonten. We willen het totaalplaatje onderzoeken – waaronder ook de eetgewoonten – en vervolgens willen we dat ook het gezin van onze werknemers deze gewoonten over gaat nemen.’

Selectie vindt nu plaats

Voor het onderzoek zijn driehonderd medewerkers van de Zona Franca fabriek en driehonderd mensen van de El Prat vestiging in Barcelona geselecteerd. Alle zeshonderd medewerkers ondergaan een uitgebreide medische check en hun eetgedrag wordt geanalyseerd. Alleen de medewerkers van de Zona Franca fabriek krijgen richtlijnen voor gezondere eet- een leefgewoonten. Op dit moment worden vrijwilligers voor het onderzoek geselecteerd.

De werknemers die het komende jaar een gezonde levensstijl tegemoet gaan, worden op alle mogelijke manieren ondersteund. Ze kunnen deelnemen aan kookworkshops om goedkoop een gezonde maaltijd te bereiden. Ook krijgen ze een half jaar lang vijf liter olijfolie en gedroogd fruit voor het hele gezin.

SEAT verwacht aanzienlijke verbetering gezondheid

Als het onderzoek de verwachte verbetering in de gezondheid van de werknemers oplevert, dan zal SEAT deze gezonde aanpak doorvoeren binnen de rest van de fabrieken. ‘Met deze verandering van levensstijl, voornamelijk een mediterraan dieet, sport en aandacht voor het mentale gestel, zal de gezondheid van de werknemers aanzienlijk verbeteren,’ aldus de manager van SEAT die verantwoordelijk is voor dit voedingsonderzoek.

Dit vind je misschien ook leuk