Zijn Rajoy’s dagen als premier van Spanje geteld?

door admin
Zijn Rajoy's dagen als premier van Spanje geteld?

Vanuit PP-kringen is men ervan overtuigd dat de 63-jarige Rajoy geen ontslag zal nemen, niet vandaag en ook morgen niet. Dit standpunt herhaalde de premier zelf ook nog eens op donderdagochtend in het parlement. Toch zijn zijn dagen geteld zodra het de oppositie lukt zich te verenigen en gezamenlijk de motie te steunen.

Deze werd ingediend door Pedro Sánchez, partijleider van de Spaanse socialistische partij PSOE. De socialisten vinden dat de regering niet verder kan regeren nadat Rajoy’s partij Partido Popular (PP) werd veroordeeld in het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van Spanje. Tegen diverse voormalige politici van de PP werden tientallen jarenlange gevangenisstraffen uitgesproken. De partij zou er jarenlang een dubbele boekhouding op na hebben gehouden en gefinancierd zijn middels steekpenningen.

De minderheidsregering van Rajoy kreeg gedoogsteun van de partij Ciudadanos met 32 zetels. Samen met de 137 zetels van Rajoy en die van enkele kleine partijen kwamen de twee partijen net uit op een meerderheid in het parlement. Het parlement telt 350 leden. Dat betekent dat 176 afgevaardigden voor de motie moeten stemmen om Rajoy weg te krijgen.

Pedro Sánchez zal minister-president worden als het hem lukt voldoende instemmers te krijgen. Zelf heeft hij 87 zetels en de links radicale partij Podemos heeft al gezegd de motie te steunen. De partijen samen komen uit op 155 zetels, dus hebben ze nog andere partijen nodig. 

De partij Ciudadanos met 32 zetels staat erg goed in de peilingen en wil dus het liefste dat er nu verkiezingen worden uitgeschreven. Dan is de kans groot dat zijn partij de grootste wordt en hij zelf kan gaan regeren. Zou zijn partij de motie steunen, helpt deze Sánchez in het zadel en dat is niet de gewenste uitkomst. 

PNV

Er is echter nog een partij die van belang kan zijn in het proces. De Baskisch nationalistische PNV heeft 5 zetels en met die 5 zetels en enkele zetels van andere kleinere partijen zouden de PSOE en Podemos genoeg stemmen hebben om een meerderheid te behalen zonder steun van Ciudadanos. Er wordt druk onderhandeld. Ondertussen gaat het debat in het parlement door. Vrijdag wordt er op de motie gestemd. 

Tijdens het debat is het voornaamste argument van Rajoy dat zijn partij voor stabiliteit en economisch herstel in Spanje heeft gezorgd. Ook argumenteerde de premier dat in de regering en binnen de partij geen corrupte politici zitten en dat de Partido Popular als partij niet corrupt is. Daarbij insinueerde Rajoy dat de motie van wantrouwen puur voortkomt uit de persoonlijke ambities van Pedro Sánchez om minister-president van Spanje te worden. ‘Je moet minister-president worden op de manier waarop anderen dat eerder deden: door verkiezingen te winnen’, zei Rajoy. 

De premier koos eveneens de aanval als de beste verdediging en wees op het feit dat de socialisten in Valencia betrokken zijn bij minimaal vier rechtszaken. En dan noemde hij nog niet eens het ERE-schandaal in Andalusië. 

Dit vind je misschien ook leuk