Recordaantal flamingo’s geboren in Fuente de Piedra

door admin
Recordaantal flamingo's geboren in Fuente de Piedra

Als er aan het begin van het broedseizoen genoeg water in het meer staat, strijken de flamingo’s er neer om te broeden. Midden augustus vond de jaarlijkse traditionele dag plaats waarop alle jonge vogels twee ringetjes om hun poot krijgen. Eentje van plastic en de ander van metaal. Ook worden de snavels, de voetwortels en vleugels gemeten. Tot slot wordt een bloedmonster afgenomen voor toekomstig onderzoek. Al deze handelingen zorgen ervoor dat onderzoekers de vogels goed kunnen volgen en zo meer kunnen leren over hun routes, verblijfplaatsen en reproductiezones. Zeshonderd jonge, en nog grijze, flamingo’s kregen de ringetjes om hun poot met hulp van honderden vrijwilligers.

Wanneer broeden?

Flamingo’s krijgen jonkies in Fuente de Piedra als er aan een aantal factoren is voldaan. Het waterniveau moet voldoende zijn op het moment dat het broedseizoen begint. Dit jaar stond er 71 centimeter water in de lagune. Dat is een ideale hoogte. Daarnaast moeten er eilanden zijn in het meer waar de verschillende kolonies zich kunnen vestigen en moet er voldoende eten beschikbaar zijn binnen een straal van 200 kilometer van het meer. Flamingo’s gaan met name naar de monding van de Guadalquivir in het nationale park Doñana.

Fuente de Piedra

Fuente de Piedra, dat ten noorden van Antequera ligt, biedt jaarlijks plek aan een van de grootste flamingo-kolonies van Europa die zich in dit enige zoutmeer in Spanje dat niet geheel opdroogt, komen voortplanten. Naast flamingo’s zijn er altijd andere water- of trekvogels te zien zoals lachsternene, witkopeenden, grijze wouwen, blauwborsten, rietgorsen en kleine trappen.

Fuente de Piedra is het beste te bezoeken tussen april en oktober. Dan is de kans dat het meer roze kleurt van de flamingo’s het grootst. In het bezoekerscentrum José Antonio Valverde vind je achtergrondinformatie. Vanuit hier vertrekken wandelroutes rond het meer. 

Dit vind je misschien ook leuk