Gebrek aan werk weerhoudt Spaanse jongeren van zelfstandig leven

door admin
Gebrek aan werk weerhoudt Spaanse jongeren van zelfstandig leven

Naast de schaarste aan werk is een zwaarwegende factor de gemiddelde huurprijs in Spanje, die op dit moment 862 euro per maand bedraagt. Deze factoren dragen er ook aan bij dat de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen met twee jaar toegenomen is sinds 2008. Deze cijfers werden maandag 12 augustus gepresenteerd op de Internationale Dag van de Jeugd.

Hoewel de werkloosheid onder jongeren in 2018 iets afgenomen is (100.000 jeugdige werklozen minder) blijft deze toch beduidend groter dan die in oudere leeftijdsgroepen. Daarnaast wordt er op gewezen dat de toename van de werkgelegenheid vooral berust op tijdelijke contracten tegen lage lonen, hetgeen jongeren niet de mogelijkheden verschaft het ouderlijk huis te verlaten.

De gemiddelde maandelijkse huursom van 862 euro betekent voor een jongere van tussen 16 en 29 jaar dat de huur 105.25 procent van het salaris bedraagt, en voor een jongere van tussen 30 en 34 jaar nog altijd 67.3 procent. 29 procent van de Spaanse jongeren onder 30 jaar heeft een huis in eigendom.

Een gevolg van deze situatie is dat vrouwen later kinderen krijgen, het eerste kind gemiddeld op het 31ste jaar, in vergelijking met 29.3 jaar in 2008 toen de laatste economische crisis begon, en 25.66 jaar in 1984. Daarbij komt dat Spaanse vrouwen gemiddeld nog maar 1.25 kinderen krijgen, beduidend minder dan de 2.1 nodig voor een stabiele bevolkingspyramide.

Om de snelle veroudering van de Spaanse bevolking een halt toe te roepen is dus een vroegere emancipatie van Spaanse jongeren noodzakelijk. Er wordt in dit kader gepleit voor opleidingen met garantie op werk en goedkopere huurwoningen voor jongeren.

Dit vind je misschien ook leuk