Honderdvijftig migranten komen Spanje binnen bij massale grensinval

door admin
Honderdvijftig migranten komen Spanje binnen bij massale grensinval

Het was de eerste dergelijke inval in een jaar tijd. Daarbij probeerden acht migranten de hekken over te klimmen, waar ze ruim twee uur bleven zitten. Vanaf de grond probeerden agenten en douanebeambten ze te ontmoedigen en te overtuigen om terug te gaan. Uiteindelijk zijn ze toch met een soort kraan van het hek afgehaald en in Spanje beland, waar ze direct de grens met Marokko weer zijn overgezet. Dit in het kader van de recente wetshervorming die ‘weigering bij de grens’ toestaat.

De massale poging van de Afrikanen begon op een weg in het grensgebied Benzú waar het Marokkaanse hek omver werd geworpen en vervolgens ook het dubbele Spaanse hek dat de grens vormt. Naar eigen zeggen, zo schrijft El Mundo, zouden de migranten vijf maanden hun actie van vrijdag hebben voorbereid. Ze maakten daarbij gebruikt van een dichte mist waardoor ze uit beeld bleven van de beveiligingscamera’s in het gebied.

De immigranten, waarvan de meerderheid nog minderjarig, die Ceuta binnen is gekomen is naar de tijdelijke opvang voor immigranten CETI gebracht. Zestien van hen moesten behandeld worden door vrijwilligers van het Rode Kruis aan kneuzingen en snijwonden. Bij het incident zijn elf agenten van de Guardia Civil gewond geraakt (vooral kneuzingen op armen en benen) en moesten worden behandeld. 

Volgens de Marokkaanse regering zouden Marokkaanse autoriteiten 400 Afrikanen hebben tegengehouden bij de poging om Spanje te bereiken op vrijdag. Hiervan zijn 90 personen gearresteerd.

Tussen januari en half augustus kwamen 18.018 migranten op niet-officiele wijze Spanje binnen. Dat zijn er 11.523 minder dan in 2018, wat een daling betekent van 39 procent. Van al die migranten kwamen 3.427 via Ceuta (671) en Melilla (2.756) zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dit vind je misschien ook leuk