Vrouwen in Spanje komen op voor gelijke rechten op Internationale Vrouwendag

door admin
Vrouwen in Spanje komen op voor gelijke rechten op Internationale Vrouwendag

Van noord tot zuid worden demonstraties gehouden in verschillenden steden, dorpen en wijken in Spanje, de zogenaamde 8M-demonstraties. In 2019 deden bijna een miljoen vrouwen mee tijdens de demonstraties op Internationale Vrouwendag. In tegenstelling tot de afgelopen jaren, is er voor deze dag in 2020 geen algehele feministische staking uitgeroepen. Toch wordt er dit jaar wel een grote opkomst verwacht van vrouwen die deelnemen aan de 8M-demonstraties in Spanje.

Internationale Vrouwendag gelijk met nieuwe wet tegen seksueel geweld

De 8M-demonstraties vinden plaats in dezelfde week waarin Pedro Sánchez de wet voor seksuele vrijheid en tegen seksueel geweld goedkeurt. Aanstaande zondag zullen de straten in Spaanse steden veelal paarsgekleurd zijn en zullen vrouwen strijdend voor gelijkheid tussen beide seksen demonstreren.

Verschillende Spaanse media besteden aandacht aan Internationale Vrouwendag in Spanje. Onder andere Spaanse nieuwssite El Confidencial heeft voor elke autonome regio de protestmarsen en de bijbehorende tijden opgesomd.

Steun van kledingmerken met speciale campagnes

Grote kledingmerken steunen ook dit jaar Internationale Vrouwendag en sluiten zich aan bij de vrouwen die demonstreren tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Diverse merken hebben de laatste weken campagnes gelanceerd en hebben kleding ontworpen voor 8 maart.

Zo heeft Springfield een shirt ontworpen met de tekst ‘Wonder Woman’, Mango ontwierp shirts met teksten ‘The Femenine Revolution’ en ‘Future Woman’ en Stradivarius hield de boodschap in het Spaans, maar steunt de demonstrerende vrouwen met shirts met ‘Nada puede pararnos’ (niets houdt ons tegen). Ook het cosmetische merk Saigu Cosmetics ontwierp speciaal voor Internationale Vrouwendag 100% veganistische paarse lippenstift.

Historie Internationale Vrouwendag

Elk jaar staat de datum van 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht.

Dit vind je misschien ook leuk