Spanje verbiedt alle rouwdiensten

door admin
Spanje verbiedt alle rouwdiensten

Rouwdiensten, religieuze diensten en uitvaartceremoniën bij begrafenissen en crematies, zowel door publieke als particuliere uitvaartondernemers, zijn sinds gisteren niet meer toegestaan. De begrafenissen en crematies mogen nog wel doorgaan, maar dan met maximaal drie personen. Dit is de maatregel die de Spaanse regering op 29 maart publiceerde in het BOE, het officiële staatsbulletin.

Maatregel niet alleen voor overledenen ten gevolge van corona

Het verbod op het houden van rouwdiensten en het bijwonen van de uitvaart met meer dan drie mensen is van toepassing op alle mensen die in deze periode komen te overlijden, niet alleen op de overledenen die zijn gestorven aan het COVID-19-virus. Het houden van religieuze diensten en begrafenisceremonieën worden uitgesteld tot na het moment waarop de noodtoestand in Spanje niet meer geldt.

Aanvulling op maatregel door Minister van Volksgezondheid

Het Ministerie voegt aan hun mededeling toe dat de maatregelen – zoals het minimaal 1,5 meter afstand houden – praktisch onmogelijk zijn tijdens rouwdiensten. Naast de predikant en de uitvaartondernemer mogen er maximaal drie nabestaanden aanwezig zijn tijdens de begrafenis of crematie.

Uitvaartondernemer mag prijzen niet omhoog gooien door coronacrisis

Als laatste voegde minister Illa eraan toe dat de uitvaartkosten niet hoger mogen zijn dan de kosten voor een uitvaart voordat de noodtoestand op 14 maart werd afgekondigd. Het niet naleven van deze regel door uitvaartondernemers vormt een inbreuk op de algemene wet ter bescherming van consumenten. In dat geval dienen uitvaartondernemers het teveel betaalde bedrag terug te betalen aan de nabestaanden.

Uitvaartondernemers dienen de nabestaanden vooraf een prijsoverzicht te geven van alles wat in de uitvaart wordt opgenomen conform de prijzen die golden voor 14 maart 2020, zelfs als de overledene is gestorven aan het coronavirus en zelfs als er om die reden speciale maatregelen genomen moeten worden.

Maatregel al eerder van kracht in Madrid

De autonome gemeenschap van Madrid kondigde vorige week al aan de rouwdiensten een maand lang op te schorten als preventieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Nu geldt deze maatregel voor heel Spanje en minstens tot het opheffen van de noodtoestand.

Dit vind je misschien ook leuk