Tientallen arrestaties in Spanje vanwege overtredingen afval COVID-19

door admin
Tientallen arrestaties in Spanje vanwege overtredingen afval COVID-19

Dit meldde consumentenvereniging Facua vorige week op hun website. In het kader van Operatie Retrovirus – gecoördineerd door Europol – hebben agenten van het Armado-instituut al ruim 500 inspecties uitgevoerd in meer dan 300 bedrijven die COVID-19-afval van gezondheidscentra verwerken.

Veelvoorkomende overtredingen afvalverwerkingsbedrijven in Spanje

Overtredingen die meer dan eens zijn gemaakt, is het niet gescheiden houden en behandelen van afval dat in aanraking is geweest met coronapatiënten met stedelijk afval. Ook is COVID-19-afval al meerdere malen gestort op reguliere afvalstortplaatsen waar geen extra voorzorgsmaatregelen zijn genomen om verspreiding van het coronavirus te beperken. Politieautoriteiten melden ook meerdere gevallen waarbij medewerkers van afvalstortplaatsen niet of onvoldoende waren beschermd aangezien ze geen mondkapjes en handschoenen droegen bij het uitvoeren van hun werkzaamheden.

Overtredingen en arrestaties in zeven Spaanse regio’s

Facua meldt dat de overtredingen hebben plaatsgevonden bij afvalverwerkingsbedrijven in de Spaanse regio’s Madrid, Catalonië, Andalusië, de Canarische Eilanden, de Balearen, Valencia en Castilië en Leon. De Guardia Civil wordt bij de onderzoeken ondersteund door Europol waarbij door middel van analyses en onderzoeken de verantwoordelijk bedrijven worden gelokaliseerd.

Waarschuwing Guardia Civil voor strafrechtelijke sancties

De Guardia Civil heeft een algemene waarschuwing naar buiten gebracht dat de manier waarop afval van gezondheidscentra wordt opgehaald, getransporteerd en uiteindelijk wordt verwerkt en verwijderd van cruciaal belang is om verspreiding van het coronavirus te beperken. Het Armado-instituut liet weten dat wanbeheer van COVID-19-afval kan leiden tot strafrechtelijke sancties. Gevangenisstraffen van 2 tot 5 jaar, ontslag of handelsbeperkingen tot 3 jaar kunnen worden opgelegd aan verantwoordelijken van bedrijven wanneer dit soort afval niet op de correcte manier wordt afgevoerd en verwijderd.

Het wanbeheer van afval verhoogt niet alleen het risico op verspreiding van het coronavirus, de Guardia Civil en Seprona benadrukken ook dat het zorgt voor extra vervuiling van het milieu doordat handschoenen en maskers nog steeds in meren en zeeën terechtkomen.

Dit vind je misschien ook leuk