Spanje presenteert drie corona-scenario’s op basis van mate van risico

door admin
Spanje presenteert drie corona-scenario's op basis van mate van risico

De opzet van dit plan werd afgelopen maandag gepresenteerd en regiobestuurders hadden tot woensdag om hierop te reageren en eigen input te leveren. Deze heeft geresulteerd in een gezamenlijke aanpak van de nieuwe Covid-19-uitbraken waar Spanje op dit moment mee te maken heeft.

Bevoegdheden autonome besturen en regering Spanje

Het plan gaat over de bevoegdheden van de autonome gemeenschappen (deze hebben bijna alle bevoegdheden op het gebied van de volksgezondheid), de coördinatie van het Spaanse ministerie wanneer de situatie over minimaal twee autonome regio’s gaat en de overheid hierover beslissingen moet nemen en tot slot een nieuwe Staat van Alarm waarmee de centrale regering weer alle beslissingbevoegdheid overneemt en die men te allen tijde wil voorkomen.

Periodieke evaluaties Spanje en regiobesturen

Het Ministerie zal dagelijks samen met de gemeenschappen de ontwikkelingen (aantal besmettingen) volgen en zal wekelijks overleg hebben met elk regiobestuur. Dit zal in ieder geval voortduren totdat er een vaccin op de markt komt. Op basis van diverse pijlers, zoals het aantal besmettingen per stad en provincie, de beschikbare zorg, zullen de partijen beslissingen nemen op basis van het soort scenario. Het Ministerie heeft geen concrete aantallen afgesproken omdat elke gemeenschap in Spanje er qua bevolkingsdichtheid anders uitziet en daarom zullen de maatregelen afgestemd worden op de specifieke regio.

Maatregelen laag risico

Sporadische besmettingen, bijvoorbeeld niet meer dan drie personen per gezin, vallen onder het scenario ‘laag risico’. Deze zijn eigenlijk altijd van toepassing: de zorgcapaciteit moet worden gegarandeerd, mensen met klachten blijven binnen en mensen houden onderlinge afstand. In principe gelden deze regels voor alle Spanjaarden, met uitzondering van de regio’s die nu weer een fase zijn teruggegaan of waar sprake is van een chirurgische lockdown.

Maatregelen gemiddeld risico

Bij dit scenario is er niet alleen sprake van incidentele besmettingen maar zijn er meerdere ‘overdrachtsketens’, dat wil zeggen besmettingen die leiden tot andere besmettingen. De druk op de zorg wordt hoger. Om dit op te vangen moet de zorgcapaciteit worden verdeeld over de regio met mogelijk het opzetten van tijdelijke ziekenhuizen. Bezoeken aan verzorgingstehuizen en vrijetijdsvoorzieningen worden beperkt, er mogen niet meer dan 20 mensen bij elkaar komen en de capaciteit van voorzieningen gaat terug naar 50 procent. In principe gelden veel van deze maatregelen nu voor een deel van de Aragonese bevolking.  

Maatregelen hoog risico

Dit scenario wordt als ‘zorgwekkend’ bestempeld als de Covid-19 gevallen exponentieel toenemen in een regio, zoals nu in Catalonië en Aragón het geval is. Het dagelijks aantal gevallen verdubbelt en er worden besmettingen geconstateerd die niet gerelateerd zijn aan een uitbraak (overdracht buiten familie of vriendenkring). Niet alleen de druk op ziekenhuizen maar ook op de IC-afdelingen neemt toe, alsmede het sterftecijfer. Wanneer dit scenario gaat spelen in een groot deel van Spanje, moet de regering opnieuw een staat van alarm afkondigen wat de nodige sociale en economische consequenties met zich meebrengt. Op dit moment zijn in Lleida en in verschillende wijken in l’Hospitalet in Catalonië ongecontroleerde overdrachten geconstateerd.

Dit vind je misschien ook leuk