Burgerwetenschappers in Barcelona en Madrid ingezet tegen verkeersoverlast

door admin
Burgerwetenschappers in Barcelona en Madrid ingezet tegen verkeersoverlast

Ruim tweehonderd inwoners van Barcelona en Madrid gaan meedoen aan het Europese project WeCount, waarbij ze als burgerwetenschapper worden ingezet om verkeersstromen in grote steden te meten. Het project heeft als doel verkeersdrukte en verkeerslawaai te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren in grote Europese steden.

Sensor op raam registreert verkeersstroom

Het Europese project WeCount wil in verschillende grote steden in Europa de verkeersstromen in kaart brengen. Hiervoor worden sensors op de ramen van woningen geplaatst. De sensors met microcomputer en lage-resolutiecamera registreren beweging en sturen de gegevens door aan telraam.net waar de resultaten in real time zichtbaar zijn. Er worden geen beelden geregistreerd, dus de privacy is gewaarborgd. Met hulp van een algoritme bepaalt de sensor aan de hand van grootte en snelheid van het voorbijkomende object of het gaat om een auto, vrachtwagen, fiets of voetganger. Na afloop van het project mogen de burgerwetenschappers de sensors houden en de verkeersgegevens blijven doorsturen naar het platform.

Oplossingen voor verkeersoverlast

De sensors meten minstens een maand onafgebroken het voorbijkomende verkeer. De resultaten van de metingen uit alle Europese steden worden het uitgangspunt voor het komen tot oplossingen voor de verkeersoverlast. Giovanni Maccani, verantwoordelijk voor het WeCount-project in Barcelona zei dat de manier waarop informatie over verkeersstromen wordt vergaard door wetenschappers en overheden, veranderd moet worden. Ook burgers moeten hierbij betrokken worden. Maccani noemde het een kwestie van teamwork, dat als doel heeft informatie die het overheidsbeleid kan beïnvloeden duidelijker en krachtiger over te brengen. Dit kan bijdragen aan de vermindering van de verkeersdrukte en de verbetering van de luchtkwaliteit. Volgens het Europees Milieuagentschap was in 2016 luchtverontreiniging bij 400.000 sterfgevallen de doodsoorzaak. 

Meer Europese steden volgen

In België zijn al een aantal steden van start gegaan met de registratie van het verkeer. Zo hangen er sensoren aan gevelramen in Antwerpen, Leuven, Aalst, Kortijk, Mechelen, Schaarbeek, Beringen, Lubbeek en Zoutleeuw. Meer Belgische steden volgen binnenkort. Voor de rest van Europa staan in elk geval de volgende steden op de planning: Dublin, Ljubljana en Cardiff.

Dit vind je misschien ook leuk