Raad van Artsen in Spanje start procedure tegen Medicos por la Verdad

door admin
Raad van Artsen in Spanje start procedure tegen Medicos por la Verdad

Cgcom wil dat de centrale commissie van deontologie zich over de kwestie buigt. Deze commissie houdt zich bezig met alle zaken betreffende ethiek en deontologie in de medische praktijk. Deontologie is een ethische stroming die uitgaat van absolute gedragsregels, vaak gesteld als normen. Er wordt ook wel gesproken over plichtethiek.

De commissie zou het doel van de organisatie achter Artsen voor de Waarheid moeten onderzoeken, waar zij voor staan en hun acties. Vervolgens moet beoordeeld worden of er gedragingen en acties bestaan die in strijd zijn met de artikelen die zijn vastgelegd in de deontologische code.

Een van de regels in die code is dat kritiek op bepaalde praktijken altijd gebaseerd moet zijn op wetenschappelijk bewijs en professionele kennis om zo de volksgezondheid niet in gevaar te brengen. 

De procedure die nu gestart wordt is in lijn met andere procedures die verschillende beroepscolleges van artsen al zijn gestart tegen individuele leden die zich bij de groep ‘Artsen voor de Waarheid’ hebben gevoegd. 

‘Een van de doelen van de beroepscolleges van artsen is te garanderen dat de artsen niet alleen over alle vereiste en adequate kennis en competenties beschikken, maar ook dat zij een professionele houding tentoonspreiden die altijd is gebaseerd op de beste kennis’, verduidelijkte Serafín Romero, voorzitter van Cgcom.

Op 25 augustus hebben vier nationale beroepscolleges van artsen in Spanje een verklaring ondertekend en gepubliceerd waarin gesteld wordt dat de uitlatingen en gedragingen van de ‘Artsen voor de Waarheid’ ‘een belangrijk sociaal alarm teweeg kunnen brengen en burgerlijke ongehoorzaamheid kunnen aanmoedigen, afgezien dat ze in strijd zijn met bestaand wetenschappelijk bewijs’.

Artsen voor de waarheid Spanje

In Spanje verzetten de ‘Medicos por la Verdad’ zich tegen de maatregelen zoals mondkapjes en ontkennen dat er sprake is van een coronapandemie. Het bekendste gezicht van deze beweging in Spanje is Dr. Natalia Prego. In minder dan een maand tijd heeft ze met andere artsen in heel Spanje conferenties geïmproviseerd waar honderden mensen bijeenkomen om te luisteren naar hoe de artsen het gebruik van mondkapjes, die muilkorven worden genoemd, afwijzen, de pandemie ontkennen en zeggen dat de ‘valse pandemie’ niets meer is dan ‘een instrument van regeringen om de vrijheid van mensen te controleren en beperken’. Ze voelen zich ‘slachtoffer van een aanval’ en krijgen steeds meer aanhang onder de bevolking en groeien met name rap op sociale media, waar hun video’s en uitspraken flink worden verspreid.

Dit vind je misschien ook leuk