Akkoord bereikt tussen Spaanse regering en sociale partners over thuiswerken

door admin
Akkoord bereikt tussen Spaanse regering en sociale partners over thuiswerken

Dit betekent dat er nieuwe regels worden vastgelegd omtrent het thuiswerken. Met dit akkoord komen de regels te vervallen die op 17 maart zijn ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Met die regels werd de voorkeur gegeven aan dat het personeel van grote bedrijven thuis zou werken.

Op dit moment is er niets officieel bij wet over thuiswerken geregeld in Spanje. Daarom is de nieuwe wet in de vorm van een Koninklijk Besluit nodig om dat vacuum op te vullen. 

De wet bepaalt dat de werkgever vanaf het moment dat de nieuwe wet in het Spaanse staatsblad BOE wordt gepubliceerd de kosten moet vergoeden die de werknemer moet maken om thuis te kunnen werken. Dit geldt niet wanneer een werkgever alleen werknemers thuis laat werken vanwege Covid-19. Alleen als dat gebeurt om organisatorische redenen. 

Verder moeten diverse zaken tussen werknemer en werkgever worden afgestemd als laatstgenoemde officieel thuiswerkt (en niet alleen vanwege Covid-19). Hieronder de werktijden, regels over beschikbaarheid en over het voorkomen van risico’s, inventaris van middelen die de werknemer nodig heeft om zijn taken goed uit te kunnen voeren. 

Nog niet duidelijk is of de definitieve tekst ook uitsluit dat de werkgever de kosten moet dragen voor de werknemer als die thuis werkt vanwege Covid-19. 

De regels zijn van toepassing voor alle werknemers die minstens 30 procent van hun werktijd thuis doorbrengen. De wet erkent bovendien het recht van de werknemer om vrijwillig thuis te gaan werken als ook zijn of haar recht om terug te keren naar de werkplek.  

Dit vind je misschien ook leuk